Večernji list: 27. 02. 2001.

ISTRAGA PROTIV RADOMIRA MARKOVIĆA VODI U ZATVOR I NJEGOVA BIVŠEGA ŠEFA SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Uhićenje zbog krađe, optužba za zločine

BEOGRAD - Slobodan Milošević je pod istragom i u nekoliko idućih dana pojavit će se pred istražnim sucima zbog optužbi za korupciju i nezakonito stjecanje vile na Dedinju koju je dobio na osnovi krivotvorenih podataka. Javilo je to jučer nekoliko svjetskih medija, pozivajući se na izvore u srbijanskoj vladi.

Korupcija je ipak vjerojatno dobar izgovor da se Miloševića strpa u zatvor nakon čega bi se optužnica mogla proširiti i na teške zločine, poput ubojstava i otmica nakon što je uhićen Radomir Marković, bivši šef Službe državne sigurnosti i prvi čovjek Miloševićeva represivnog režima, te još petnaestak bivših policijskih dužnosnika.

Istraga protiv policijskog generala Radomira Markovića - koji je osumnjičen za smrt četiriju osoba iz pratnje Vuka Draškovića, novinara Slavka Ćuruvije, nestanak Ivana Stambolića, te za još druga nerazjašnjena ubojstva i otmice - vjerojatno će dokazati umiješanost u zločine i njegova šefa Slobodana Miloševića.

I dok brojni dužnosnici Srbije i SRJ na Miloševićevo uhićenje gledaju kao na obračun s ostacima kriminalnog državnog aparata, predsjednik SRJ Koštunica i dalje je oprezan i sumnjičav te je poručio da zemljom ne smije zavladiti princip "revolucionarne pravde". Vuk Drašković kao i američki dnevnik New York Times kažu da će Koštunica morati objasnit zašto nije odmah smijenio Radomira Markovića nakon pada Miloševića, ostavivši ga na funkciji još nekoliko mjeseci. Iako je teško mogao sakriti sve tragove koji su upućivali na njegovu krivnju, Marković je mogao uništiti brojne dokaze.

Veliko nezadovoljstvo s Koštunicom ponovo je iskazala i Carla del Ponte zbog njegova odbijanja da Miloševića izruči Haaškom sudu. Nakon što se i Koštunica uvjeri da je njegov prethodnik zločinac i vlada SRJ prihvati zakon o suradnji s Haaškim sudom, Milošević bi na kraju ipak mogao završiti u Haagu. (V.Ba.)

Ministar ćušnuo Šešelja

BEOGRAD - Jugoslavenski parlament jučer je prihvatio Zakon o amnestiji. No to je prošlo u sjeni izgreda koji se tijekom sjednice dogodio između jugoslavenskoga ministra obrane Slobodana Krapovića i predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Izazvan Šešeljevim osvrtima, Krapović mu je prišao i pljusnuo ga. Šešelj je potom izjavio je da je "teško vjerovati da će Krapović i dalje biti ministar". Pri prihvaćanju Zakona o amnestiji poslanici Jugoslavenske ljevice, stranke Miloševićeve supruge dr. Mire Marković, napustili su sjednicu noseći transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Radu Markovića" i "Oslobađate albanske koljače, uhićujete jugoslavenske generale". (M. N.)

Živković najavio nova uhićenja

BEOGRAD - "Očekujem da cijelo ovo proljeće bude u znaku raskrinkavanja svega onoga što je raniju vlast činilo i kriminaliziranom i štetnom za narod i državu. Očekujem nova uhićenja", izjavio je za BBC jugoslavenski ministar policije Zoran Živković. U Beogradu se neslužbeno tvrdi da je jučer i danas uhićeno još najmanje dvadesetak najbližih suradnika bivšega šefa srpske tajne policije Radomira Markovića.

U Beogradu, posebno među Miloševićevim socijalistima, mnogo straha izazvala je vijest da je Haaški sud zatražio da presluša "malog Beriju iz Srbije". No, ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je jučer da iz Haaga nije dobiven službeni zahtjev za preslušanje Radomira Markovića. (M.N.)