Večernji list: 27. 02. 2001.

"SLUČAJ GOSPIĆ"

ŽUPANIJSKI SUD U RIJECI: OPTUŽENI ČANIĆ I ROŽIĆ JUČER IZNIJELI SVOJE OBRANE

Optužnice za slučaj Gospić najkasnije do 7. ožujka

RIJEKA - Pred istražnom sutkinjom riječkoga Županijskog suda Sajonarom Čulinom u istrazi o "slučaju Gospić" jučer su svoju obranu iznijeli drugookrivljeni Ivica Rožić, zvani Bijeli vuk i osmookrivljeni Milan Čanić Bićo.

Rožić je, nakon više od pet mjeseci šutnje, svoju obranu pred sutkinjom sat i pol čitajo iz pripremljenih bilješki. Govorio je o svom ratnom putu, a sudjelovanje u inkriminacijama kojima se tereti (likvidacije civila na lokacijama Pazarište i Lipova glavica i odvođenje i likvidacija civila iz Karlobaga) negirao je.

Kako je rekao Mirko Ružić, Rožićev branitelj, Rožić nije opovrgnuo da je u listopadu 1991. godine bio u Karlobagu. Pred sutkinjom je rekao da je od nekog pripadnika svog izviđačkog voda, koji je u Karlobag stigao s dvije maskirane osobe, dobio opis ljudi koje treba pozvati na informativni razgovor u Okružni zatvor u Gospić, a zbog razmjene s neprijateljskom stranom. Rožićeva zadaća, koju je obavio, bila je povezati tu trojicu s osobama iz policije zbog adresa i odvesti ih do kuća tih civila. Što je s njima bilo dalje Rožić ne zna. Ostao je u Karlobagu, a tek poslije se vratio u Gospić.

Rožić je rekao da nikada on osobno ni pripadnici njegova izviđačkog voda nisu sudjelovali u likvidacijama srpskih civila, ni drugih osoba, osim u vojnim akcijama o čemu nije želio govoriti jer je to, rekao je, vojna tajna.

Pred istražnom sutkinjom Sajonarom Čulinom, brigadir Milan Čanić Bićo kategorički je opovrgnuo da je sudjelovao u bilo kojoj radnji vezanoj uz inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, a osobito zapovijedanje akcija likvidacije civila. Istaknuo je da od kraja kolovoza, u rujnu i listopadu 1991. godine na području Gospića nije bilo vojnog ustroja i da je posrijedi bila obrana vlastitih dvorišta.

- Ako sam za išta kriv u Domovinskom ratu, kriv sam što sam branio svoj Gospić i svoju državu Hrvatsku - rekao je Čanić. Neslužbeno se doznaje da je u braniteljskoj ekipi bilo manjih nesuglasica, navodno izazvanih odlukom da Rožić i Čanić iznesu obranu. Hoće li, pak, danas svoju obranu iznijeti Tihomir Orešković, još se ne zna. Danas je i dan posjeta u Okružnom zatvoru Rijeci, pa se neslužbeno doznaje da će umirovljenom generalu Mirku Norcu u posjet doći netko od rodbine i bliskih prijatelja.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se kako će istražni postupak sigurno završiti i prije 12. ožujka, kada Oreškoviću i Rožiću istječe šest mjeseci pritvora, te da će Županijsko državno odvjetništvo protiv Gospićana osumnjičenih za ratni zločin podići optužnicu do 7. ožujka, istodobno s rokom istjecanja jednomjesečnog pritvora određenog Milanu Čaniću Bići. Valja očekivati da će i prema optužnici biti predložen pritvor za sve koje Državno odvjetništvo optuži zbog kaznenog djela ratnog zločina.

Danas tužba Ustavnom sudu zbog Norčeva pritvora

Tomislav Sabljar, jedan od branitelja Mirka Norca, potvrdio je da je dobio rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskoga suda u Rijeci kojim je njegovu branjeniku odbijena žalba na pritvor te je najavio da će danas podnijeti tužbu Ustavnom sudu zbog Norčeva pritvora. Sabljar se potužio i na tehničke uvjete pod kojima razgovara sa svojim branjenikom u riječkom pritvoru. Nazvao ih je vrlo lošim.

T. Opačak-Klobučar