Večernji list: 27. 02. 2001.

PRESUDA HAAŠKOG SUDA

Kordiću 25, a Čerkezu 15 godina zatvora

Prvostupanjsko vijeće ustanovilo da je, "zahvaljujući intervenciji Republike Hrvatske, taj sukob bio međunarodni". I Kordić i Čerkez primili su presude i kazne mirno, baš kao i njihove supruge i prijatelji koji su bili u publici

Dario Kordić osuđen je jučer pred Haaškim sudom na 25 godina, a Mario Čerkez na 15 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Muslimanima u Lašvanskoj dolini. Prvostupanjsko vijeće koje je vodilo Kordićev predmet potvrdilo je da je, "zahvaljujući intervenciji Republike Hrvatske, taj sukob bio međunarodni".

Zapovjedna odgovornost nije dokazana

Trojica sudaca, kojima je predsjedao britanski sudac Richard May, potvrdila su tezu tužitelja da je cilj osnivanja HVO-a i Hrvatske zajednice Herceg Bosne bilo priključenje toga područja, jednoga dana, teritoriju Hrvatske, da je ratni sukob Hrvata i Muslimana u Lašvanskoj dolini zapravo bio provođenje toga cilja najbrutalnijim metodama progona stanovništva, napada na sela, ubijanja i paleži, sa svrhom etničkog čišćenja Muslimana s tog područja. Tezu obrane kako je to bio građanski rat, a da su HVO i HZ Herceg Bosna osnovani radi obrane Hrvata u BiH, suci su potpuno odbacili.

Dario Kordić bio je visokopozicionirani političar u vrijeme kada je provođena kampanja sustavnog progona Muslimana u srednjoj Bosni, njegov je politički uspon u tom razdoblju bio znatan: od čelnika lokalnog HDZ-a do potpredsjednika HDZ-a BiH i potpredsjednika Herceg Bosne. Kao moćan političar, Kordić je imao ulogu u planiranju i organiziranju sustavne kampanje etničkog čišćenja, a utvrđeno je i da je imao vojnu moć, zaključilo je Sudsko vijeće. Ali, Vijeće smatra da u postupku nije izvan razumne sumnje dokazana Kordićeva zapovjedna odgovornost te da on nije pripadao najvišem vrhu vlasti bosanskih Hrvata, već se njegov utjecaj svodio samo na srednju Bosnu, odnosno na Lašvansku dolinu. Kordića Sud smatra odgovornim za Ahmiće, podsjećajući na to da je bio i na sastanku kod Blaškića kada je "izdana zapovijed za napad na Ahmiće".

Zapovjednika viteške brigade Marija Čerkeza suci ne smatraju odgovornim za napad na Ahmiće. Drže da nije dokazana sumnja u ulogu viteške brigade u zločinu u Ahmićima. No, suci su zaključili da je Mario Čerkez odgovoran po zapovjednoj odgovornosti za napade HVO-a na Vitez, Stari Vitez i Donju Večerisku, koji su prema zaključku Suda bili dio sustavne kampanje etničkog čišćenja Muslimana.

Kordić nije bio arhitekt progona

"Dario Kordiću, vaša je uloga u ovim zločinima bila važna. Kao regionalni politički lider u srednjoj Bosni, s osobitim ovlastima u Lašvanskoj dolini, bili ste efektivni politički zapovjednik na području na kojem je počinjena većina ovih zločina", obratio se sudac May Dariju Kordiću uoči izricanja prve kazne Haaškog suda jednom visokopozicioniranom političaru, dodajući: "Ali vi nećete biti kažnjeni kao arhitekt progona ili njegov pokretač. Vi ste se zdušno pridružili kampanji i odigrali važnu ulogu u dijelu ofenziva u Lašvanskoj dolini 1993. godine, osobito naređujući napad na Ahmiće i druga sela u travnju 1993. godine".

Nakon što je sudac May upozorio da kazne koje će Sud dosuditi Kordiću i Čerkezu moraju biti primjerene zgroženosti međunarodne javnosti nad barbarstvom i brutalnošću počinjenih djela, dosuđenih 25 godina zatvora Kordiću, odnosno 15 godina Čerkezu, djelovalo je kao prilično iznenađenje. I Kordić i Čerkez primili su presude i kazne mirno, baš kao i njihove supruge i prijatelji koji su bili u publici. Kordić je, u svojem trodijelnom crnom odijelu, stiliziranom prema povijesnim hrvatskim nošnjama, bio čak naglašeno dobrog raspoloženja i prije čitanja presude, mašući znancima na galeriji i veselo ćaskajući s odvjetnicima.

Tužitelj šokiran kaznom

Odmah nakon presude, i tužiteljstvo i obrana izrazili su nezadovoljstvo presudom, odnosno izrečenim kaznama. U odsutnosti voditelja optužbe, britanskog tužitelja Geoffreyja Nicea, koji je napustio Haaški sud odmah nakon završetka suđenja, član tužiteljskog tima Patrick Lopez-Torres u izjavi novinarima izrazio je "šokiranost optužbe nakon što su suci pročitali sažetak svoje presude". Tužiteljstvo, naime, smatra da su kazne Kordiću i Čerkezu "neprimjerene težini djela za koja su proglašeni krivima".

- Ni obrana nije zadovoljna očitim kompromisom koji su presudom napravili suci. Da je Dario Kordić zaista odgovoran za zločin u Ahmićima, 25 godina zatvora bilo bi premalo. Budući da mu na suđenju nije dokazana odgovornost za zločine za koje je optužen, takva je kazna previsoka - komentirao je Kordićev branitelje Mitko Neumovski.

Čerkezov branitelj Božo Kovačić nije želio komentirati ni presudu ni kazne sve dok ne pročita cjelokupan tekst presude. Integralni tekst presude inače ima 350 stranica, a njegova distribucija bila je obećana tek za jučer predvečer.

DEN HAAG Višnja Starešina