Večernji list: 28. 02. 2001.

U ĐUKIĆEVOM DONJEM LAPCU: PREIMENOVANO 14 OD 18 ULICA

Iz naziva ulica izbačeni Starčević, hrvatski branitelji i 4. gardijska

Velebitska ulica postala ulicom Vuka Karadžića

Odluka Općinskoga vijeća Donjeg Lapca da promijeni nazive ulica dodatno je napela ionako zategnute međunacionalne odnose i pojačala nezadovoljstvo nekoliko stotina Hrvata koji žive na tom području. Kao što je poznato, vlast u toj općini osvojila je Srpska narodna stranka Milana Đukića, koji obnaša dužnost načelnika Donjeg Lapca. Dva vijećnička mjesta od ukupno 16 osvojila je Hrvatska stranka prava, a konstituiranje Općinskoga vijeća Anto Đapić i Milan Đukić proslavili su janjetinom i zalili travaricom, pokazujući time da je suživot Srba i Hrvata na tim prostorima, opustošenim u ratu, moguć.

Hrvati nemoćni

No, vrijeme i događaji koji su uslijedili pokazali su da je idila bila kratkog vijeka. Najnoviji slučaj promjene naziva ulica dolio je ulje na vatru i raspalio strasti, ali i osjećaj bespomoćnosti oko 400 Hrvata koji ondje žive.

- Uništila nas je HDZ-ova vlast, koja je omogućila da se vrati i naseli tko god želi, pa i oni koji ovdje prije nikada nisu živjeli. U Lapac su došli Srbi iz Bosne i Hercegovine te iz Srbije i ukupno ih s povratnicima ima oko tri tisuće. U Općinskom vijeću imaju većinu i rade što hoće, pa tako bez muke mijenjaju i imena ulica - kaže nam predsjednik HSP-ove podružnice Srećko Remenar i tvrdi da je to još jedan od poteza kojim se želi postići to da Donji Lapac bude etnički čisto mjesto. Ogorčen je, ističe, time što u posljednjih godinu dana nitko od predstavnika vlasti nije došao k njima i raspitao se kako žive.

Podsjetimo, Trg Boričevac preimenovan je u Trg Nikole Tesle, Ulica Ante Starčevića u Ulicu maršala Tita, Plitvička u Ulicu Miroslava Krleže, IX. GBR Vukovi u Plitvičku, Hrvatskih branitelja u Stojana Matića, Nikole Tesle u Ivana Gorana Kovačića, Dubrovačka u Vladimira Nazora, Bjelovarska u Žrtava fašizma, Velebitska u Vuka Karadžića, Istarska u Opatijsku, Filipa Kovačevića u Omladinsku, Zadarska u Ive Lole Ribara, Budakova u Nade Dimić, a Trg hrvatske mladeži u Trg Stjepana Radića. Prijašnji naziv zadržale su Radnička, Lička, Ulica A.G. Matoša i Udbinska cesta. I predsjednik HSP-a Anto Đapić priznaje da su nemoćni i da na događaje ne mogu nimalo utjecati.

Đapić: Prosvjedovat ćemo

- Mi ćemo prosvjedovati i upozoravati na to što se čini ali, na žalost, ne možemo ništa promijeniti. Bojim se da ćemo slične probleme imati i u drugim mjestima na područjima oslobođenim "Olujom", gdje je očit masovan povratak Srba - kaže Đapić.

Za razliku od njih, predsjednik SNS-a i općinski načelnik Milan Đukić tvrdi kako u Donjem Lapcu nema "bolesti nacionalnog sindroma kako bi to neki htjeli", a promjenu naziva ulica opravdava time što neka imena ulica nisu imala nikakve veze s Donjim Lapcem. No, za selo Boričevac, čije postojanje i sudbinu neki žele zaboraviti, primjećuju ogorčeni Hrvati, ta tvrdnja ne stoji.

I. Kustura, Ž. Popović