Vjesnik: 28. 02. 2001.

Mesić: Hrvatska nikad nije formalno poslala vojsku u BiH niti je o tome donesena odluka

Ostaje otvorena mogućnost da su pojedinci ili grupe prelazili granicu, o čemu su neki pisali i u svojim knjigama/ Nema otkazivanja poslušnosti u Hrvatskoj vojsci i policiji / Moguća getoizacija Hrvata u BiH je štetna i Daytonski sporazum mora se do kraja poštovati/ Norčev prijavak najavio sam kako bih prosvjednicima poručio da ga ne drže ni tajne službe ni aktualna vlast/ Za vrijeme HDZ-a Hrvatska je opljačkana, tajkunizirana i izolirana

ZAGREB, 27. veljače - Nema podjela među hrvatskim narodom, niti otkazivanja poslušnosti u Hrvatskoj vojsci i policiji.Vojska je odana hrvatskoj državi. Istaknuo je to hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak na redovitoj konferenciji za novinare na Pantovčaku, dodajući da je zadovoljan stanjem u vojsci koja se ponaša u skladu s Ustavom.

Rekao je da očekuje nove prosvjede građana nezadovoljnih socijalnim prilikama, ali i onih koji još ne razlikuju prava od privilegija. Prema njegovu mišljenju, proljeće ove godine trebalo bi biti prijelomni trenutak za hrvatsko bolje sutra. Smatra također da Hrvatskoj ne odgovara činjenica da je se u haaškim presudama miješa u međunarodni sukob s BiH, te najavljuje da će se o tome očitovati državne institucije.

Na upit hoće li se ispričati Srbima zbog progona iz tzv. krajine, te znači li to da je hrvatska država provodila organizirano etničko čišćenje kako je to, navodno, Predsjednik izjavio u intervjuu austrijskom tjedniku Format, odgovorila je njegova glasnogovornica Vjera Šuman. Ona je doslovno citirala Mesićev odgovor Formatu na pitanje bi li se Hrvatska trebala ispričati za protjerivanje Srba iz »krajine«.

»Smatram da je takva isprika individualni moralni čin. Nitko nije prisiljavao Willyja Brandta da klekne pred zidom varšavskog geta. Za geste te vrste uvijek ima vremena. No, ja smatram da je u ovom trenutku najvažnije individualizirati krivnju i odgovorne izvesti pred sud. Jer, što bismo imali od toga da se netko ispriča Hrvatima u ime Srbije, a dotle masovne ubojice iz Vukovara slobodno šeću Beogradom?

Što bi ljudima u BiH koristila isprika dok ubojice osam tisuća Muslimana iz Srebrenice slobodno šeću Srbijom?«, odgovorio je Mesić na taj upit.

Prokomentirao je i izjavu Vesne Pusić po kojoj je hrvatska država napala BiH. »Shvatio sam da je mislila kako je HDZ vodio agresivnu politiku u BiH, a ne hrvatska država. Dokaze za to, valjda, ne trebamo ponovo davati. Valjda se sjećate da su ovdje hodočastili dužnosnici HDZ-a BiH«, kazao je Mesić. Prokomentirao je i činjenicu da se od V. Pusić ogradili čelnici koalicije. »Šestorka vjerojatno nije shvatila što je Vesna Pusić mislila, ja sam ju tako razumio«, izjavio je Mesić. »Republika Hrvatska nikad nije formalno poslala vojsku u BiH i nikad o tome nije donesena odluka predsjednika države niti Hrvatskog sabora. No, ostaje otvorena mogućnost da su pojedinci ili grupe prelazili granicu«, rekao je dodavši da su o tome »neki pisali i u svojim knjigama«.

Predsjednik Mesić smatra da bi Hrvatska trebala što prije imenovati veleposlanike u Sarajevu, Berlinu, Turskoj i Iranu, no nije čuo nagađanja kako se veleposlaničko mjesto u BiH čuva za splitskog gradonačelnika Ivicu Škarića, člana HSLS-a.

Potvrdio je da je dobio poziv za skori Hrvatski narodni sabor u BiH na koji neće ići »jer poštiva samo institucije susjedne države«. Ocijenio je štetnom moguću getoizaciju Hrvata u BiH napomenuvši da se Daytonski sporazum mora do kraja poštovati.

Demantirao je tumačenja prema kojima ga je premijer Ivica Račan, prilikom predaje umirovljenog generala Mirka Norca, prozvao kao nekoga tko odgovara za svoje postupke i pokušava na Norčevu slučaju jeftino skupiti političke bodove. »Premijer je sâm demantirao sve one koji su u tim riječima prepoznali mene i nema razloga da u to ne vjerujem«, odgovorio je Mesić. Kazao je da se »slaže s premijerom u tome da iz svake političke situacije moramo izvući pouke«. Istaknuo je da je Norčev prijavak najavio kako bi prosvjednicima poručio da generala ne drže tajne službe ni aktualna vlast od koje su uporno tražili odgovor na pitanje gdje se nalazi Norac.

Govoreći o decentralizaciji vlasti i novca, Mesić je rekao da to podržava jer će općine i županije imati veće izvore prihoda nego sada. Vlada već donosi zakone koji mnoge ovlasti spuštaju na niže razine, tako da »ministri ubuduće neće imenovati ravnatelja dječjeg vrtića ili ambulanti u općinama«. Dodao je i da se osobno zalaže za izravni izbor gradonačelnika.

Novinare je zanimalo što se može ubuduće očekivati u hrvatskom gospodarstvu. Predsjednik je odgovorio da Hrvatska treba biti zona sigurnosti i pravna država što će strani investitori znati prepoznati.

No, podsjetio je sve one koji očekuju promjene nabolje da moraju biti objektivniji »jer problemi s kojima se naša zemlja sada suočava, nisu nastali s izborima 3. siječnja prošle godine«. Mesić je istaknuo da je u razdoblju HDZ-ove vlasti Hrvatska opljačkana, tajkunizirana i izolirana te da vrijeme, koje je proteklo od izbora do danas, nije dovoljno da bi se ispravile sve greške. I sam je, kako je priznao, nezadovoljan brzinom rješavanja problema i činjenicom da pravosudni sustav nije bio efikasan. Gostovanje Davora Domazeta-Loše na OTV-u, gdje je izjavio da vojska nije spremna prihvatiti diktate nove vlasti, Mesić je prokomentirao riječima: »Znam sve što se događa u Oružanim snagama, no Domazet to očito ne zna iako je školovan za obavještajnog oficira u vrhu JNA. Očito da više njegovih obavještajaca nema i da on ne zna što se događa u Hrvatskoj vojsci«. Predsjednik je naglasio da je kao vrhovni zapovjednik zadovoljan stanjem u vojsci, ali ne i tamošnjim plaćama.

Na pitanje trebaju li kazneno odgovarati posrednici u Norčevu slučaju budući da su znali gdje je bio general, Mesić je samo kazao da on nije kontaktirao s onima koji su znali gdje je general, već s onima koji su pretpostavljali da bi mogli doći u vezu s tima koji znaju gdje je Norac.

Miroslava Rožanković