Novi list: 28. 02. 2001.

NJEMAČKI RADlO - RDW: RAZGOVOR S KOORDINATOROM PAKTA STABILNOSTI BODOM HOMBACHOM

Regionalna suradnja nije hobi

Summit u Skoplju je pokazao da se klima iz temelja promijenila, dogovara se slobodna trgovina između pojedinih zemalja, što je gospodarski nužno, a politički mudro

Što se u Skoplju važno dogodilo, što je na ovoj četvrtoj regionalnoj konferenciji dogovoreno?

- Ne želim pretjerivati, ali dogodilo se mnogo toga važnog. Prvo, klima se iz temelja promijenila, i sada vlada povjerenje. Drugo, regionalna suradnja više nije samo prazna floskula, već dobiva konkretne oblike. Dogovara se slobodna trgovina između pojedinih država, dogovara se povezivanje energetskih sustava. To je gospodarski nužno, a politički mudro. Stvorena je mreža međusobne suradnje, zajednički se planiraju infrastrukturni projekti i izgradnja važnih prometnih koridora. Surađuje se u pitanju povratka izbjeglica i u borbi protiv kriminala. To znači da su prihvaćeni svi instrumenti koji su oblikovani u okviru Pakta stabilnosti. Čak i zemlje koje su u početku bile suzdržane, poput Bugarske, sada u punoj mjeri sudjeluju u provedbi projekata Pakta. To pokazuje da regionalna suradnja nije samo hobi koordinatora Pakta, već nužna pretpostavka za uključenje u strukture EU. To su vrlo jasno stavili do znanja i gospodin Solana i gospodin Patteri.

Kakve su perspektive za stabilizaciju i produbljenje odnosa među susjedima u jugoistočnoj Evropi?

- Držim da su perspektive tamo gdje svatko može pronaći svoj interes. Kada se prihvati da je gospodarska suradnja korisna za sve, onda će ostatak doći sam po sebi. U Europi se svojedobno započelo također na taj način. Nakon rata je Njemačka s Francuskom dogovarala gospodarska pitanja, prije svega oko rješenja problema vezanih za proizvodnju ugljena i željeza. Sve ostalo je došlo kasnije. Dakle, potrebno je najprije da pojedine države pronađu zajedničke interese koji su od koristi svima, a potom mogu učiti jedna drugu voljeti. Ali naravno da je prije svega potrebno integrirati različite komponente, poput stvaranja demokratskih institucija, reguliranja povratka izbjeglica i rješavanja pitanja sigurnosne politike. U ovo posljednje ulazi i borba protiv organiziranog kriminala. Prije godinu dana smo se još bojali da bi moglo doći do Miloševićeve vojne intervencije u Crnoj Gori. Sada je taj problem nestao. Mi ćemo imati još drugih problema, i vjerojatno ćemo doživljavati krize, ali opasnost od rata više nije na dnevnom redu Balkana.

Četvrta regionalna konferencija balkanskih zemalja završena je donošenjem akcijskog programa o međusobnoj suradnji u regiji. O čemu je tu riječ?

- Prije svega, ja sam ponosan da je donesen plan koji predstavlja koncept preventivne diplomacije, i za koji se u okviru Pakta stabilnosti zalažemo već godinu i pol dana. Mnogo toga što su predsjednici država i vlada ovdje u Skoplju dogovorili inicirano je u okviru Pakta stabilnosti. Uz sve kritike da bi programe Pakta trebalo brže realizirati, sam Pakt je ipak prihvaćen kao temeljni okvirni program... S druge strane, ja smatram da je ova konferencija ima povijesni značaj. Ovdje dogovorena regionalna suradnja ima veliki značaj i potpuno je u duhu europskih integracija. Za Europu je, osim toga, vrlo važno da se za ovdašnje probleme rješenja nalaze unutar regije, a ne izvan nje. Činjenica da se na konferenciji intenzivno raspravljalo o napetostima na jugu Srbije pokazuje da zemlje jugoistočne Europe imaju namjeru da same nadu rješenja za probleme. To je dobro, budući da one to mogu bolje nego što bismo mi to mogli. Kada Kosovari iz Tirane dobiju jasne signale, to na njih ostavlja jači dojam nego kada bismo im mi iste stvari rekli, zaključuje koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Bodo Hombach u razgovoru koji je nakon regionalne konferencije o Balkanu održane u Skoplju s njim vodila Nada Steinmann.