PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

Zagreb, 28.2.2001.

Predmet: Najnovije Đapićeve prevare i laži

ĐAPIĆEVA GLOBALNA PREVARA

Prevara od 26. veljače 2001. godine:

“Vuk dlaku mijenja, ćud nikada”, izjavio je vođa stranke novog imagea Anto Đapić. Svoju prevarantsku ćud nedavno je dokazao u globalnim razmjerima:

Početkom veljače je Đapić s jednom Internet Provider-firmom potpisao ugovor o online prijenosu Sabora Hrvatske stranke prava odnosno političke tribine svojih istomišljenika. Ugovor je predviđao praćenje Đapićeve tribine 24. veljače 2001. uživo u vremenu od 10.00 do 15.00 sati.

Na tiskovnoj konferenciji dana 26.2. ov.g. je Anto Đapić prevario novinare i hrvatsku javnost rekavši da je tijekom prijenosa na web-portalu njegove stranke “prijenos bio iznimno kvalitetan, uz mirnu sliku i izvrstan zvuk” te da “je bilo 20.950 uključenja, dok ukupan broj uključenja prelazi 30.000, uračunaju li se i ostali web-portali”. Vođa vukova, (vuka posuđenog od američkog košarkaškog kluba iz Minnesote, Goran Borković, “Republika” od 26.2.2001. “Razlika je zapravo samo u kutu gledanja - HSP-ov mješanac vuka i haskija nacrtan je u poluprofilu, dok je Minnesotin naslikan en face.”) još je naglasio da se radi o “visokom broju uključenja, uzme li se u obzir da manje od 5 posto stanovnika Hrvatske raspolaže priključkom na Internet.”

Istina izgleda ovako:

Od dana 1. lipnja 2000. godine do 26. veljače 2001. godine u 10.45 sati je Đapićev web-site imao 10.428 uključenja. Iza 15.00 sati tog dana kasno popodne je brojilo prikazalo 10.569 uključenja, sve skupa se, dakle, u Đapićevu tribinu uključio 141 Internet-korisnik. Teoretski je brojka i ispod visine od 141 uključenja s obzirom da se u jednom vremenskom razdoblju jedan Internet-korisnik može i više puta uključiti. U ponedjeljak 26.2. ov.g. u 13.45 sati najednom je sve skupa bilo 31.070 uključenja. Korisnici Interneta kao da su gledali reprizu Đapićevog skupa koja nije prikazana. Đapić novinarima nije, dakle prezentirao brojku 141 od subote nakon završetka velesajamskog skupa, nego brojku od ponedjeljka nakon što je u subotu preko noći na nedjelju i cijelu nedjelju “štancao” adresu svog web-sitea samo da bi na jedan umjetan način uzdigao značenje svog skupa uzurpatora. Radi se, ne o slučajnoj Đapićevoj nego o kontinuiranoj prevari. Svojedobno je stvarni predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga tvrdio da je Đapić falsificirao potpise za svoju predsjedničku kandidaturu, zbog čega ga je HSP 1861. prijavila Državnom odvjetništvu. Sada smo tu kaznenu prijavu nadopunili ovim posljednjim falsifikatom kao indikatorom Đapićevog varanja javnosti i državnih tijela.

Laž od 27. veljače 2001. godine:

Dana 27. veljače ov.g. je Anto Đapić u razgovoru za “Republiku” na pitanje “(...) poznato je da ste i Vi znali podići desnicu(...) odgovorio: “Ja nisam nikada imao desnicu uzdignutu, iako dio naših članova to jest radio. Posebno na skupu u Vukovaru, kada sam ja stao iza tih ljudi (...)” Opet jedna, najnovija, Đapićeva laž: Vidi članak u “Nacionalu” od 07.5.1997. pod naslovom “Čelnici HSP-a traže da se Chris Hedges, dopisnik “New York Timesa”, protjera iz Hrvatske jer ih je oklevetao kao ustaše”. U tom članku je otisnuta i fotografija na kojoj se vidi da Anto Đapić, en face, pozdravlja fašističkim pozdravom.

Đapićevo varanje prešlo je u Donjem Lapcu u pravu farsu: U koaliciji sa Milanom Đukićem i Srpskom narodnom strankom ukinuo je ulicu Ante Starčevića i imenovao ulicu diktatora Josipa Broza Tita. Toliko o Đapićevom pozivanju na Oca domovine Antu Starčevića, čime su sve dosadašnje pravaške Jude u povijesti pokazale blijedo lice u odnosu na Đapićevu maskeradu te on time postaje izdajica nad izdajicama svoga naroda.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić

Na znanje: Državnom odvjetniku RH g. Radovanu Ortynskom