Novi list: 28. 02. 2001.

THE LOS ANGELES TIMES: O NEDAVNOJ PRESUDI ICTY-ja

Novo oruđe protiv ratnih silovanja

Šesnaest žena koje su svjedočile bile su veoma hrabre kada su odlučile otkriti svoj identitet istražiteljima, otišle u Haag i suočile se sa svojim mučiteljima

Bosanski sukob koji je počeo početkom 90-ih rezultirao je najgorim kršenjima ljudskih prava u Europi još od Drugog svjetskog rata, uključujući i silovanja i seksualna porobljavanja tisuća djevojaka i žena. Međunarodni promatrači smatraju da su svi sudionici sukoba - Srbi, Hrvati i Muslimani - bili uključeni u spolna zlostavljanja, no istražitelji Europske unije smatraju da su Srbi nadmašili ostale sudionike sukoba. Samo tijekom prve godine rata, izvješćuje EU, Srbi su silovali 20.000 muslimanskih djevojaka i žena. Mnoge su bile prisiljene trpjeti spolno zlostavljanje mjesecima.

Silovanje je bilo sastavni dio vojnih pljačkaških pohoda od samih početaka ratovanja. U novije vrijeme, npr. japanski su vojnici sistematično zlostavljali žene koje su zatočili u okupiranim zemljama tijekom Drugog svjetskog rata. Sada, takovo zlostavljanje po prvi je put i službeno proglašeno zločinom protiv čovječnosti.

UN-ov sud za ratne zločine u Haagu tri je Srbina osudio za višestruka silovanja, mučenja, zatočenja i povredu osobnog dostojanstva. Svi optuženi su bili suočeni i s mogućnošću doživotnog zatvora, no osudeni su na izmedu 12 do 28 godina zatvora - što je blaga presuda s obzirom na zvjersku narav zločina koje su počinili. Konačna presuda ne bi bila moguća bez svjedočanstava 16 žrtava srbijanske 'politike sistematičnog silovanja', kao što je to 1993. godine opisalo UN-ovo povjerenstvo. Djevojke, od kojih su neke imale tek 12 godina, silovalo je više osoba zaredom, držane su u zatočeništvu i do osam mjeseci, a bile su i iznajmljivane ili prodavane za seksualne usluge. Suđenje optuženima za silovanja u Bosni dugo je bilo blokirano zbog nevoljkosti žrtava da svjedoče (...). Šesnaest žena koje su svjedočile bile su veoma hrabre kada su odlučile otkriti svoj identitet istražiteljima, otišle u Haag i suočile se sa svojim mučiteljima.

Malo je vjerojatno da će presuda tribunala okončati spolno zlostavljanj,e za vrijeme ratova. No definiranje silovanja i zatočenja žena tijekom rata kao zločina protiv čovječnosti predstavlja dobrodošao presedan za suđdenje i kažnjavanje osuđenih, postajući tako oružjem pravde za mnoge žrtve toga zločina”, stoji u uvodniku lista.