Vjesnik: 01. 03. 2001.

Petritsch će zabraniti HDZ i smijeniti Jelavića

SARAJEVO, 28. veljače - Wolfgang Petritsch, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini mogao bi zabraniti rad HDZ-a BiH i smijeniti Antu Jelavića s mjesta člana državnoga predsjedništva ukoliko, kako se najavljuje, na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u subotu u Mostaru budu donesene odluke o stvaranju paralelnih zakonodavnih, izvršnih i sudbenih tijela vlasti hrvatskog naroda u BiH te ukoliko, kako se također najavljuje, ta tijela uspostave vlastiti sustav prikupljanja carina i poreza preusmjeravajući sadašnje izvorne prihode Federacije Bosne i Hercegovine.

Da se u vodećim krugovima međunarodne zajednice već dulje vrijeme razmatra opcija ukidanja HDZ-a i smjena Jelavića nije, doduše, nikakva tajna. HDZ je, kako kažu u toj stranci, ne želeći dati legitimitet izbornom i postizbornom inženjeringu, napustio proces konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti sukladno rezultatima izbora od 11. studenoga prošle godine te se fokusirao na pripreme za održavanje Hrvatskog narodnog sabora. Dogodilo se to nakon što kandidati HDZ-a za visoke funkcije nisu dobili podršku u federalnom i državnom parlamentu, gdje tijesnu većinu ima bošnjački dominantna Alijansa za demokratske promjene, predvođena Lagumdžijinim SDP-om i Silajdžićevom Strankom za BiH te snažno podržana od međunarodne zajednice. HDZ je, doduše, dobio izrazitu većinu hrvatskih glasova u BiH, ali je ostao u manjini kada su se Alijansi priključile i Zubakova NHI, Šimićev HSS, Kljuićevi Republikanci te Liberali Rasima Kadića, Građanski demokrati Ibre Spahića, BPS Sefera Halilovića dvije umirovljeničke stranke u Federaciji te kada je osigurana podrška Abdićevog DNZ-a tom postizbornom savezu.

Također, ranije promijenjena pravila o izboru zastupnika u Dom naroda, gdje sada ne biraju samo Hrvati svoje zastupnike, već glasovati za njih imaju pravo i predstavnici ostalih naroda, doveli su HDZ pred dilemu: pristati prijeći u oporbu usprkos izbornoj pobjedi ili krenuti u neki drugi oblik borbe. HDZ se odlučio za drugu varijantu, okupljajući uz sebe još nekoliko manjih hrvatskih stranaka (Demokršćani, HSP, HKDU, pravaši i dr.) i organizirajući Hrvatski narodni sabor u kojem, kako se tvrdi, sudjeluju predstavnici stranaka koje su dobile iznad 90 posto podrške hrvatskog biračkog tijela.

No, upravo ovaj potez mogao bi HDZ dovesti do zabrane rada. Visoki predstavnik Petritsch izbjegavao je dosad tako radikalan korak, očito uvažavajući argumente da bi smjena Jelavića i ukidanje stranke moglo od sadašnjih HDZ-ovih lidera napraviti heroje u narodu. Ali, sada se već i javno spominje takva mogućnost. Ovog tjedna, učinio je to primjerice Hansjorg Kretchmer, voditelj izaslanstva Europskog povjerenstva u BiH. »Znamo da se u Uredu visokog predstavnika razmišlja o zabrani HDZ-a, no to nas neće pokolebati«, tvrdi Ante Jelavić, navodeći da njegova stranka ne želi sukob s međunarodnom zajednicom, već dijalog. »Ali, mi ne možemo dati legitimitet poništavanju političke volje cijelog jednog naroda«. dodaje Jelavić.

On bi se u četvrtak, u najgledanijem domaćem političkom televizijskom talk-showu, trebao suočiti s Krešimirom Zubakom, liderom NHI-ja, najveće hrvatske stranke unutar Aijanse za promjene, te pokušati pridobiti javnost za svoje stavove. Jelavić je također ponudio »samoukidanje« HDZ-a, ali u zamjenu za donošenje takvog ustava i stalnog izbornog zakona kojim bi bila zajamčena konstitutivna prava hrvatskoga naroda.

Alenko Zornija