Republika: 01. 03. 2001.

Najveći dio elektroničkih medija nastao je spregom sumnjivog kapitala i politike

Vijeće za radio i televiziju, smatra dopredsjednica Vijeća Marina Mučalo, nema pravnih instrumenata kojima bi moglo intervenirati u spornim situacijama

Piše: Gordana Kurečić

Najveći dio hrvatskog elektroničkog prostora stvoren je spregom sumnjivog kapitala i politike, a novo Vjeće za radio i televiziju nema niti snage niti volje uhvatitie se u koštac sa revizijom koncesija, rekao je urednik na Radiju 101 Željko Matić, komentirajući odluku Vijeća, donesenu u utorak, da se Obiteljskom radiju produlji koncesija, nakon što on potpiše ugovor sa Zavodom za telekomunikacije. Iako bi, po njegovom mišljenju, eventualno ukidanje koncesije trebalo rješavati Vijeće, dopredsjednica Vijeća za radio i televiziju Marina Mučalo na to je dala jasan odgovor.

“Vijeće za radio i televiziju ima na sebi golemu odgovornost, ali ne raspolaže apsolutno nikakvim pravnim instrumentima kojima bismo smjeli intervenirari u problematičnim situacijama, iako javnost od nas traži da to učinimo." Prema njezinim riječima, probleme vlasništva Vjeće može uzeti u obzir, ali ne može intervenirati, a tako će biti dok god se ne promijeni slovo zakona. Od novog Zakona o telekomunikacijama, međutim, ne treba očekivati nikakve pomake, jer se njime elektronički mediji marginaliziraju, a problem samih koncesionara obrađuje tek jedan članak, dodala je Marina Mučalo.

Negativnim je Zakon o telekomunikacijma ocjenila i novinarka Zinka Bardić, koja smatra da će se Obiteljskom radiju produljiti koncesija što je, kaže ona, "nažalost, u skladu sa Zakonom, a što pak samo govori u korist njegove manjkavosti”.

Podsjetimo, prašina se podigla oko, po nekima sumnjive, promjene vlasničke strukture Obiteljskog radija. Sumnjivo zato što su novi vlasnici Braco Vuković, Rojko Zamora, Damir Kustec te stari vlasnik Juraj Hrvačić poslovne udjele platili jedva 20.000 kuna. Neosporno ipak ostaje da je Obiteljski radio ispunio sve zakonske norme te da se pitanjima vlasništva ili istražnim postupkom koji se vodi protiv Hrvačića, Vijeće za telekomunikacije ne može baviti. To je, saznajemo u nadležnosti nekih istražnih organa.

Zinka Bardić se na kraju upitala i hoće li Vijeće uskoro objaviti plan raspoloživih frekvencija ili će Hrvatskom i dalje vladati gotovo isključivo HDZ-ovi elektronski tajkuni.