Slobodna Dalmacija: 01. 03. 2001.

LOV NA GENERALE: ANTE GOTOVINA GOVORI ZA "SLOBODNU" NAKON NOVE "POTJERNICE"

Ne znam za optužnicu, ali pozivu Haaga nikad se neću odazvati!

Slobodan sam građanin ove zemlje, potpuno mirne i čiste savjesti, zašto bih se onda odazvao stranoj instituciji? Nastavak je to održavanja psihoze lova na časnike HV-a zbog navodnih ratnih zločina. To je puštanje probnih balona, ali ja nisam vodio svoj rat. To je bio naš rat. Za one kojima to nije bio "naš" rat, to je njihov problem...

Piše: Ivica MARIJAČIĆ

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu izbjegava odgovor na izravno pitanje traži li hrvatskog generala Antu Gotovinu, kao što ne želi odgovoriti ni za slučajeve ostalih visokih časnika HV-a koji su već godinama predmet spekulacija domaćih medijskih obavještajno-podzemnih ili, pak, političkih krugova.

Haag, dakle, ništa ne potvrđuje, ali ni ne opovrgava. Istina, prije nekoliko mjeseci predstavnici tog suda su javno kazali kako su "uglavnom točna" imena onih protiv kojih je Sud podigao ili namjerava podignuti optužnicu, a ime generala Ante Gotovine se redovito pojavljivalo u svim spekulacijama, kao jedno od vodećih za koje se navodno haaško tužiteljstvo zanima.

Njemu se, navodno, na teret stavlja prekomjerna uporaba topništva prilikom oslobađanja Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, zatim nasilna smrt navodno 410 srpskih civila na području Knina i više od dvadeset tisuća spaljenih kuća.

"Globusove" informacije

Službeno, međutim, nitko nikad ni za što nije ni iz Haaga niti iz bilo kojih državnih tijela RH tražio ili pozivao generala Antu Gotovinu ni za što. Prema tome, njegov slučaj će do daljnjega ostati predmetom nagađanja.

"O tome da me Haag pozivao, čista je dezinformacija. Nastavak je to održavanja psihoze lova na časnike HV-a zbog navodnih ratnih zločina. To je puštanje probnih balona, vjerujem svjesno.

Ne znam otkud "Globusu" takve informacije, možda iz određenih Vladinih krugova, možda imaju svoje izvore u Vladi, ali ponavljam, nitko me nikada ni za što nije zvao niti mi je uručio poziv.

- Ostajete pri stavu da se nećete odazvati ako Vam Haag uruči poziv?

"Zašto bih se odazvao. To je za mene strana zemlja i strana institucija koja, usto, svoje informacije, pretpostavljam, crpi iz izvora vojske i strane koja nas je okupirala, koju smo pobijedili u Domovinskom ratu, te oslobodili zemlju od tih paravojnih snaga. Ili sve to potječe iz krajnje neobjektivnih izvora".

Konkretizirajući haaške izvore, general Gotovina ističe da bi informator mogao biti časnik za vezu Unprofora Alun Roberts koji je u vrijeme oslobođenja Knina bio u tom gradu, a prije toga godinama krajnje pristrano, zapravo prosrpski, tumačio hrvatskim medijima stanje na okupiranom području.

Jedan od haaških izvora "informacija" protiv generala Gotovine sasvim sigurno je poznati srpski dokumentacijski centar "Veritas" kojega vodi nekadašnji zadarski sudac i benkovački odvjetnik Savo Štrbac. Prije dva mjeseca Štrbac je u jednom zadarskom tjedniku prijetio da će general Gotovina sigurno završiti u Haagu i da je o tome razgovarao s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte koja mu je navodno to potvrdila!

Pored tih izvora, sasvim je sigurno da se i dokumentacija Hrvatskog helsinškog odbora koristi protiv Gotovine, a u rad HHO-a ni Gotovina ni dobar dio javnosti nikad nije vjerovao, jer se ispostavilo da su neki "mrtvi" kasnije bili živi.

Kako god bilo, kampanja protiv generala Gotovine traje već nekoliko godina. Sam general Gotovina kaže da zna i iz kojih domaćih političkih krugova se ona potiče, no ne želi ih spominjati.

No, dodaje: "To su oni koji se nisu snalazili ni za vrijeme prijašnje vlasti, ne snalaze se ni danas, mijenjaju stranke, mijenjaju gospodare, ali se ne snalaze. Za optužbe protiv Hrvatske i pojedinih visokih časnika HV-a imaju otvoren medijski prostor. No, to je njihov problem. Ja sam slobodan čovjek."

Teško možete biti potpuno slobodni u sklopu takve ustrajne kampanje protiv Vas i jedva prikrivenog poziva Haagu da Vas "konačno" privede?

"Ponavljam, ja sam slobodan čovjek. Znam što sam radio u Domovinskom ratu, kakvu sam zadaću imao i kako sam je izvršio. To je moja, sada već, dalja, prošlost. Ja sam ponosan na taj dio svoje prošlosti. Ne želim da me zbog nje nitko uzdiže, ali ni da me ponižava.

Domovinski rat

Ja nisam feudalac, nisam vodio svoj rat. To je bio naš rat. Za one kojima to nije bio "naš" rat, to je njihov problem. Oni drukčije razmišljaju.

Takvih krugova ima, bilo ih je za vrijeme okupacije domovine, a još više ih je danas. Onima koji smatraju da je Domovinski rat bio tuđi, a ne naš rat, takvima ja ne mogu pomoći.

Mogu pisati što god žele, to je njihov problem. Ja znam što sam i kako radio. Znam što je bio Domovinski rat. Taj rat nije ono što se pokušava danas podvaliti na temelju falsificiranih dokumenata bilo u mom, bilo u slučajevima drugih visokih časnika HV-a".

Umirovljeni general HV-a Ante Gotovina još je jednom ponovio da nikakvih znakova o mogućoj optužnici protiv sebe nema, ali bude li poziva bilo, Haagu se neće odazvati.

"Slobodan sam građanin ove zemlje, potpuno mirne i čiste savjesti, zašto bih se onda odazvao stranoj instituciji?"