Vjesnik: 01. 03. 2001.

Koštunica pristao na suđenje Miloševiću

ZAGREB, 28. veljače - Nova vlast u Srbiji započela je s istražnim radnjama protiv Slobodana Miloševića. Dr. Žarko Korać, potpredsjednik Vlade Srbije najavio je da su MUP, Tužilaštvo i financijske službe već poduzele određene korake i da su poznati prvi rezultati, prije svega materijalno-financijski.

Kako sada stoje stvari, do uhićenja Miloševića moglo bi zaista doći u najskorije vrijeme. Inozemni diplomati dobili su podatke od visoko pozicioniranog dužnosnika nove vlasti da bi Milošević mogao biti uhićen najkasnije do 10. ožujka.

Vojislav Koštunica, pritisnut stalnim zahtjevima sa Zapada, pristao je da se pokrene istraga protiv Miloševića i, kako sada stoje stvari, suđenje bi u najskorije vrijeme moglo biti održano u Beogradu. Dužnosnici DOS-a neslužbeno tvrde da postoje svjedoci koji će teško teretiti Miloševića i za organizaciju političkih ubojstava i represije.

Dr. Korać naglašava kako se istraga vodi punim tempom i da će se detaljnije o rezultatima moći govoriti tek kada bude završena. Tek onda, kaže Korać, moći će biti podignuta puna optužnica. Istovremeno, Korać je otkrio kako će u najskorije vrijeme nova vlast objaviti i detalje o ubojstvu novinara Slavka Ćuruvije, a indirektno je i kazao kako je uhićeni general srpske policije Rade Marković bio u pozadini organiziranja političkih ubojstava. Radi li se to i u svezi s ubojstvom Ćuruvije, nije poznato, ali se pretpostavlja da je Marković optužen za organizaciju ubojstva dužnosnika SPO-a na Ibarskoj magistrali.

Očito su na Koštuničinu odluku da se ubrza istražni postupak protiv Miloševića i njegovih najbližih suradnika utjecali i sve žešći pritisci koji dolaze iz krugova nove američke administracije. Koštunica je upozoren da će američka vlada poduzeti energične korake ako se do 31. ožujka ne izvrše uvjeti koje je Kongres postavio Srbiji. Jedan od najvažnijih bilo je baš uhićenje Miloševića i suđenje u Haagu. SAD bi u protivnom obustavio svu materijalnu pomoć srpskoj novoj vlasti, a bile bi poduzete i dodatne sankcije.

Američka administracija poslala je poruku novoj srpskoj vlasti da ovaj puta neće biti »kreativnog tumačenja« odluka Kongresa, što znači da se obveze neće moći opstruirati niti prolongirati.

Jurica Körbler