Vjesnik: 01. 03. 2001.

Hrvati osnivaju paralelnu vlast u BiH, Petritsch smjenjuje Jelavića

U HDZ-u BiH potvrđuju da će odluka biti donesena usprkos ozbiljnim prijetnjama međunarodne zajednice, pa i ukidanjem HDZ-a

MOSTAR, 28. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Hrvatski narodni sabor donijet će na svojoj sjednici zakazanoj za subotu, 3. ožujka u Mostaru, kako ekskluzivno saznaje Vjesnik, odluku o utemeljenju privremene hrvatske samouprave i platformu za pregovore o budućem uređenju Bosne i Hercegovine!

Te će se odluke donijeti bez obzira na prijetnje međunarodne zajednice. Istodobno, Wolfgang Petritsch, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, prijeti kako će, ako se te odluke uistinu usvoje, zabraniti rad HDZ-a BiH i smijeniti Antu Jelavića s mjesta člana državnog Predsjedništva.

Visoko pozicionirani dužnosnik iz reda hrvatskog naroda rekao je kako će odluka biti donesena bez obzira na sve prijetnje iz određenih međunarodnih krugova, ali i naglasio kako je riječ o »prijelaznom rješenju do konačnog ustroja Bosne i Hercegovine«. Hoće li ta »privremena hrvatska samouprava« biti nazvana međužupanijskim vijećem ili nekako drukčije, nije u ovom trenutku poznato, ali saznajemo kako će obuhvatiti područja Bosne i Hercegovine s većinskim hrvatskim pučanstvom i imat će svoje sjedište u Mostaru. Privremena hrvatska uprava, o čijem će utemeljenju odluka biti gotovo sigurno donijeti u subotu, bit će dužna skrbiti o cjelokupnom hrvatskom narodu na području BiH, pa će tako imati i posebne povjerenike za područja u kojima također žive Hrvati, ali su većinski nastanjena muslimanskim ili srpskim pučanstvom. Imat će i svoje znakovlje, a od institucija vlasti predviđeni su privremeno zakonodavno vijeće (skupštine), privremeno predsjedništvo, privremeno izvršno vijeće te sudstvo.

Odlukom o privremenoj hrvatskoj samoupravi, o čijem sadržaju Vjesnik prvi piše, bit će u potpunosti reguliran djelokrug i način funkcioniranja te privremene hrvatske samouprave u BiH.

Retorika koja se koristi u tom dokumentu nigdje nije radikalna, naš izvor označava kao »umjerenu«, čemu ide u prilog i to što se nigdje ne spominje primjerice »razdruživanje od Federacije«, inače često spominjana teza u posljednje vrijeme. No, nema sumnje da ta odluka, odnosno njezin sadržaj vode prema utemeljenju privremene zakonodavne, sudske i izvršne vlasti hrvatskog naroda u BiH te odvajanju od carinskoga i poreznog sustava.

Hrvatski narodni sabor u subotu će vjerojatno donijeti i platformu za pregovore o budućem uređenju BiH. U tom se dokumentu ističe opredijeljenost i privrženost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti BiH te svjesnost o nesavršenosti unutarnjega teritorijalno-administrativnog ustroja i o neriješenom nacionalnom pitanja u BiH; nemogućnosti ostvarivanja pune ustavne i stvarne jednakosti Hrvata, Muslimana i Srba na cijelom teritoriju BiH. Platformom za pregovore o budućem uređenju BiH legalno izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH okupljeni oko Sabora govore o preoblikovanju unutarnjeg ustrojstva Bosne i Hercegovine u federalnu BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica, a koje bi bile uspostavljene na prostorima većinski nastanjenim muslimanskim, srpskim i hrvatskim narodom. Svaka od federalnih jedinica trebala bi na istovjetan način regulirati prava druga dva konstitutivna naroda, a zajedničke federalne institucije uspostavljale bi se na načelima pariteta, konsenzusa i rotacije.

Vjesnik saznaje i kako se u platformi za pregovore o budućem uređenju BiH spominje i konstituiranje nacionalnih vijeća u okviru konstitutivnih naroda te zajedničkog međunacionalnog vijeća koje bi se sastojalo od jednakog broja Hrvata, Srba i muslimana koje bi izabrala nacionalna vijeća. U prijelaznom razdoblju, članovi nacionalnih vijeća bili bi neposredno izabrani zastupnici iz svakoga od konstitutivnih naroda izabranih na posljednjim izborima za županijske i entitetske skupštine te Zastupnički dom BiH. Međunacionalno bi vijeće, pak, nakon konstituiranja i izbora Vijeća ministara konstituiralo Ustavotvorno povjerenstvo koje bi sačinilo Prijedlog narodnog ustava BiH, a koji bi u konačnici referendumom potvrđivali svi građani BiH. Na temeljima narodnog ustava bio bi donesen i izborni zakon BiH.

Mario Marušić