Večernji list: 01. 03. 2001.

NAKON ODLUKE NATO-a O POSTUPNOM UVJETNOM SMANJIVANJU ZONE SIGURNOSTI NA JUGU SRBIJE

Većina Srba predala bi Miloševića Haagu

Odluka ministara vanjskih poslova NATO-a o postupnom uvjetnom smanjivanju zone sigurnosti na jugu Srbije i dolazak promatrača EU-a na taj prostor dobili su potporu srbijanske i jugoslavenske vlasti.

- To je uvjetna pobjeda politike koju smo vodili posljednja tri mjeseca - rekao je jugoslavenski ministar policije Zoran Živković i prvi put javno iznio podatak da je "Sedma vojna bojna smještena u Surdulici", odnosno da više nije u Crnoj Gori.

U sjeni slavlja što je svijet prvi put nakon deset godina na strani beogradske vlasti prolazi možda i najzanimljivija srbijanska tema - što će biti sa Slobodanom Miloševićem. Kako vrijeme prolazi, to su Srbi sve manje sentimentalni prema njemu. Najnovije ispitivanje javnoga mišljenja pokazuje da više od 60 posto ispitanika u 26 srbijanskih općina smatra da Miloševiću treba suditi za ratne zločine a više od polovice anketiranih voljno ga je prepustiti Haaškome sudu.

Krajnji rok za uhićenje bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića je 10. ožuka - objavila je jučer beogradska novinska agencija Beta informaciju iz najužeg vrha srbijanskih vlasti. Po toj vijesti Milošević neće biti stavljen u pritvor samo zbog toga što je kršio zakon pri kupnji kuće na Dedinju "nego zbog mnogo ozbiljnijih krivičnih djela, ponajviše u svezi s financijskom malverzacijom, ali i za nestanke i ubojstva ljudi".

Ta se vijest u Beogradu povezuje s time što je jučer Okružno javno tužiteljstvo iz Beograda podnijelo MUP Srbije zahtjev da provjeri istinitost tvrdnji da je S. Milošević prošle godine prodao 173 kilograma zlata u Švicarskoj, a da je novac od te prodaje prebačen na neke njegove tvrtke na Cipru.

Poslije je u Bernu jučer potvrđeno da su u Švicarsku stigla 173 kg zlata i da o toj aferi traje istraga. Zlato u vrijednosti od 1,8 milijuna švicarskih franaka stiglo je u zračnu luku Züricha u polugama u četiri leta - između 21. rujna i 23. studenoga 2000. godine.

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte jučer je jugoslavenskim vlastima dala rok do kraja ožujka da počnu izručivati ratne zločince koje je ICTY optužio.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov