Večernji list: 01. 03. 2001.

STATE DEPARTMENT OGRAĐUJE SE OD POJEDINAČNIH ISTUPA NA ZNANSTVENOM SKUPU O AMERIČKOJ POLITICI NA BALKANU

Nema govora o promjeni "Daytona"

Suočen s brojnim istupima generala i drugih američkih dužnosnika za rasprave na dvodnevnom skupu "Budućnost američke nazočnosti na Balkanu" koji je održan na uglednom američkom Sveučilištu Columbia u New Yorku, predstavnik State Departmenta na tom skupu David Foley kategorički je izjavio da pojedinačni istupi ne čine politiku američke vlade.

Na kraju dvodnevnih rasprava istakao je da nova administracija zasad ne namjerava preispitati svoju politiku na Balkanu, podsjećajući na izjavu novog državnog tajnika Colina Powella da se Amerikanci neće povući na brzinu iz tamošnjih mirovnih misija. Također, upozorio je: što se tiče politike nove administracije nema ni govora o promjeni Daytonskog sporazuma, a pogotovo se neće razmišljati o mogućoj promjeni granica.

David Foley reagirao je na brojne istupe visokih časnika američke vojske, znanstvenika i vladinih dužnosnika koji su, doduše, i sami naglašavali da u raspravi o budućnosti američke nazočnosti na Balkanu iznose vlastita gledišta. U tim istupima bilo je mnogo zalaganja da se u rješavanju političkog problema na Balkanu ne treba odbaciti ni ideja o promjeni granica, što uključuje promjenu Daytonskog sporazuma. Posljednjeg dana u zaključnom dijelu rasprave brigadni general Keith Dayton, član Združenog stožera američke vojske koji je prvog dana ocijenio da bi Srbija na Balkanu trebala biti ono što je Njemačka u Europi, na temelju ocjena zapovjednika SFOR-a u Bosni generala Dotsona izložio je tri opcije koje stoje pred Amerikancima.

Prva je da se zadrži status quo, što znači nastavak međunarodnog protektorata u Bosni i na Kosovu, druga je sazivanje novog Berlinskog kongresa, poput onog iz 1878. godine kad se crtala nova karta Balkana, treća je unilateralno povlačenje Amerikanaca, pa i EU-a.

Profesor strategijskih studija na američkom Ratnom fakultetu Stephen Blank ocijenio je da nema europske sigurnosti bez sigurnosti Balkana, pa je za najvruće pitanje, ono o Kosovu, predložio međunarodnu konferenciju kakva je bila za Bosnu u Daytonu.

I napokon kao posljednji govornik drugoga dana konferencije, profesor iz Centra za pitanja europske sigurnosti "Georgea Marshalla" Daniel Nelson ocijenio je da su tragična zbivanja na Balkanu proizišla iz četiriju temljnih zabluda i četiriju krivih tumačenja. Zablude su da se izbori brkaju s demokracijom, privatizacija se brka sa slobodnim tržištem, stabilnost se brka sa sigurnošću, a završetak rata s mirom. Kriva tumačenja na Zapadu proistekla su iz krive procjene da je na Balkanu povijest predodređena spoznajom o "bačvi baruta", da je riječ o kulturnom zaostatku, da je nestabilnost logična posljedica razvoja i da demokracija znači sigurnost. On je ocijenio da je Zapad, uključujući Ameriku, mogao ranije intervenirati u krizi koja je nastala da nije bio zaslijepljen zabludama i krivim predodžbama o tom području.

NEW YORK Vjekoslav Krsnik