Republika: 01. 03. 2001.

Zbog odbijanja Vlade da im pokaže pismo namjere MMF-u, sindikati spremaju prosvjede

Ako Vlada želi socijalni mir, mora nam pokazati na što se obvezala u Pismu namjere MMF-u, kazao nam je u srijedu predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, nakon još jednog kruga neuspješnih pregovora s Vladom o politici plaća u naredne tri godine. Sever smatra kako je informacija o pismu namjere minimum povjerenja koje Vlada mora imati prema sindikatima, ukoliko joj je stalo do socijalnog dijaloga.

U srijedu je, nakon što su sindikati odbacili stari, uslijedio novi prijedlog Vlade o politici plaća, a sindikati su uzeli rok za razmišljanje do 12. ožujka. Tako je probijen prvotni rok za dogovor. Osnovni problem, prema riječima Krešimira Severa, je prijedlog politike plaća u javnim poduzećima po kojoj bi se u godišnju brutto plaću uračunavali i božićnica, darovi za djecu i regres. Vlada bi, otkriva Sever, masu za tako definirane brutto plaće smanjila ove godine za 10 posto u odnosu na lani. To je, otkriva Sever, za sindikate javnih poduzeća neprihvatljivo. Neprihvatljiv je i prijedlog Vlade po kojem bi u naredne dvije godine plaće u javnim poduzećima rasle 50 posto rasta GDP-a.

Pojedini predsjednica Uprava javnih poduzeća zaprijetili su da će, ukoliko se ne postigne dogovor o politici plaća, samostalno donijeti pravilnike o radu. "Poznata nam je ta prijetnja i moram najaviti da će se Nezavisni hrvatski sindikati svim sredstvima, uključujuća i masovne prosvjede, suprotstaviti takvim pokušajima", zaključio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vladini pregovarači na čelu s zamjenikom premijera Goranom Granićem bili su u srijedu bolje sreće u pregovorima s sindikatima javnih službi. Kako nas je izvjestio predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Ivica Ihas, taj sindikat dao je načelni pristanak na Vladine prijedloge izmjena zakona o državnim službenicima i namještenicima i zakona o o plaćama u javnim službama, što će se u četvrtak naći na sjednici Vlade. vm