Večernji list: 01. 03. 2001.

SUČELJAVANJE

JE LI HRVATSKA BILA UKLJUČENA U SUKOB U BiH

General Špegelj: Tuđman, Šušak i Boban tajno su slali vojnike u BiH

General Roso: Boljševici liječe komplekse

Nedavni istup Vesne Pusić u Hrvatskom saboru te haaška presuda Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu potencirali su u ovom trenutku nepotrebne političke rasprave o tome je li i na koji način Hrvatska bila uključena u sukob u susjednoj nam BiH. Vesna Pusić je naime za rasprave o slučaju generala Mirka Norca izjavila kako je Hrvatska bila agresor na BiH, u čemu je ostala usamljena jer se šestorka od njezina stava ogradila, a prvostupanjsko haaško vijeće ustanovilo je pak da je "zahvaljujući intervenciji RH" sukob u BiH bio međunarodni.

Špegelj: Mesić ima pravo

U raspravu se prekjučer uključio i predsjednik Stipe Mesić, rekavši kako sukob u BiH, za razliku od Haaga, ne smatra međunarodnim između Hrvatske i BiH, jer da bi sukob bio te naravi, HV je trebala prijeći hrvatsku granicu. Za to je pak, po njegovu mišljenju, trebala postojati odgovarajuća odluka državnih tijela, a nje nije bilo. Mesić je zaključio da bi u slučaju prelaska dijelova HV-a u susjednu državu za to trebali odgovarati pojedinci koji su tako nešto dopustili.

Najviše je, međutim, otrovnih strelica upereno protiv Vesne Pusić, s kojom se ne slaže ni premijer Ivica Račan. On je još jednom podsjetio da se odbio ispričati u ime Hrvatske za rat u BiH jer ne misli da je Hrvatska bila agresor u toj državi. Predsjednik Mesić pak svoju nekadašnju stranačku kolegicu uzima u zaštitu objašnjavajući kako je ona mislila na HDZ-ovu agresivnu politiku prema BiH.

Stožerni general te član HNS-a Martin Špegelj u potpunosti se slaže s onim što je iznio predsjednik Mesić. I on naime drži da nije bilo agresije Hrvatske kao države na BiH kao državu.

- Druga je stvar što je postojala tajna politika s tajnim upućivanjem dijelova HV-a u BiH za vrijeme rata s Bošnjacima 1993. godine. To je činjenica, a stvar je samo kako će se to pravno regulirati. Za to su dakako odgovorna tri pokojnika, predsjednik Franjo Tuđman, ministar Gojko Šušak i Mate Boban, ali i njihovi još živi suradnici. Pa neka izvole odgovarati za ono što su tajno radili. Sve je to rađeno iza leđa hrvatskoga naroda jer da se za to tražilo bilo kakvo dopuštenje Sabora ili Vlade, tako nešto ne bi prošlo. Takva je politika trajala od prosinca 1992. do prosinca 1993., a prekinuta je Washingtonskim sporazumom 1994. godine. Da budem konkretan, radilo se o sukobu HV-a i HVO-a protiv Armije BiH, a nakon Washingtona više nije bilo otvorenog sukoba, ali je nastavljena puzajuća politika u istom cilju, podijeliti BiH - smatra general Špegelj.

Stožerni general Ante Roso drugačije tumači svu tu polemiku u javnosti, posebice zato što je osobno bio na ratištu te što je bio na mnogim tajnim pregovorima s međunarodnom zajednicom.

- Svima je dosta ovakvog primitivizma. Poručujem svim analfabetama da se ne upuštaju u rasprave o stvarima o kojima ništa ne znaju. Recimo, Vesna Pusić uopće ne zna o čemu govori već samo nastoji zaraditi političke poene. A gdje je tu odgovornost za javni nastup? Ja nisam za boljševički primitivizam - oštar je na riječima general Roso.

Roso drži kako već i međunarodnoj zajednici polako smeta način na koji se u Hrvatskoj raspravlja o problemu BiH.

Roso: Netko će zbog svega dobiti po glavi

- Amerikanci i Europljani pomogli su nam u demokratskom procesu te nitko danas nema pravo u pitanje staviti njihovu nakanu. To je preozbiljna tema da bi se neozbiljno shvaćala. Pa nije sve za tisak i za javnost. Sve ima svoje forme i napose norme. Sve to može jako daleko završiti, netko će zbog svega toga dobiti po glavi. Znate li kamo sve to vodi? Neki radi očuvanja vlasti Hrvatsku guraju prema nekoj formi Nürnberga. Mi se bavimo fantomima i liječimo komplekse boljševika. U Hrvatskoj još uvijek ima vjernih sluga Karađorđevića, a s druge strane naš puk gine - uvjeren je Roso te poručuje kako u svemu ovome treba biti odlučan i vrlo mudar.

Z. Despot