Vjesnik: 02. 03. 2001.

Suspendirani njemački tv voditelji bivši suradnici Stasija

Nasuprot tome, Kerstin Kaiser, iako je bila suradnica Stasija, izabrana je u Brandenburgu u povjerenstvo za kontrolu tajnih službi

BERLIN, 1. ožujka (Od Vjesnikova dopisnika) - »Gauckov ured« koji čuva arhivu tajne službe bivšeg DDR-a, otkriva posljednjih dana nove suradnike Stasija. Berlinske novine od četvrtka pišu o slučaju omiljenog voditelja (»slamatelja srdaca istoka«) rtv postaje MDR Franka Liehra (40) koji je navodno od 1982. godine bio suradnik tajne službe Stasi. Samo nekoliko dana prije slučaja Liehr, »Gauckov ured« je optužio i MDR-ova voditelja Olvera Nixa i voditeljicu Sabine Hingst.

Liehrova suradnja s Sasijem počinje 12. lipnja 1982. godine, kad se susreo s njezinim časnicima, a već na sljedećem susretu u jednom tajnom stanu dogovorena je suradnja i tajno ime »Heidi«. Prema dokumentima »Gauckova ureda« dostavljenim medijima, »Heidi« je tada bio zaposlen u berlinskom hotelu »Metropol« i uspješno izvještavao o svojim kolegama iz tamošnjeg Intershopa. U Stasiju su bili jako zadovoljni Heidijem i nagrađivali ga kemijskim olovkama, rakijom, a katkad i knjigama. U dokumentima je pronađen račun da je za posebno dobra izvješća dobivao po 400 maraka. Nakon što su dokumenti s pojedinostima o suradnji popularnoga voditelja sa Stasijem izbili u javnost, intendant MDR-a Udo Reiter je Liehra u srijedu do daljnjega suspendirao.

Dokumenti »Gauckova ureda« nisu uništili karijeru političarke Stranke demokratskog socijalizma (PDS) Kerstin Kaiser (40), koja je osumnjičena kao »Stasi-spitzel«. Ona je, štoviše, u srijedu glasovima 37 od 73 zastupnika u pokrajinskom parlamentu u Brandenburgu izabrana u povjerenstvo koje će kontrolirati tajne službe.

Izbor Kaiser (koja je dostavila 300 stranica izvješća Stasiju) u povjerenstvo za tajne službe, oporba je označila skandaloznim, dok je predsjednik PDS-a Lothar Bisky komentirao: »Izbor je izbor ...«

»Gauckov ured« (koji je dobio ime po prvom opunomoćeniku disidentu Joachimu Gaucku) u kojem se čuvaju dokumenti o Stasijevim suradnicima i žrtvama, punim se imenom zove »Savezni opunomoćenik za dokumente sigurnosne službe bivšeg DDR-a«. Iza toga naziva krije se institucija sa oko 2800 suradnika koji u jednoj zgradi u Berlinu prelistavaju gomile dokumenata što ih je iza sebe »u 40 godina plodnog rada« ostavila tajna služba Stasi, radeći »protiv mrskog neprijatelja iz zemlje i inozemstva«.

Dokumenti o novinarima koji su posljednjih dana dospjeli u javnost izazivaju kontroverzne reakcije. Dok jedni drže da javnost mora znati tko je denuncirao svoje prijatelje i susjede, drugi, posebno u dijelu javnosti na istoku Njemačke, primaju to s negodovanjem govoreći da se radi o javnom pranju prljavog rublja samo istočnih Nijemaca.

No, nova opunomoćenica »Gauckova ureda« Marianne Birthler (Zeleni) zalaže se za dostavljanje dokumenta javnosti i povjesničarima. Birthler je, primjerice, još devedesetih kao ministrica obrazovanja Brandenburga podnijela ostavku, čim je predsjednik vlade te pokrajine Manfred Stolpe (SPD) pokušao zataškati dokumente koji su govorili o njegovoj bliskosti sa Stasijem.

Branko Madunić