Vjesnik: 02. 03. 2001.

Novinari »Feral Tribunea« brutalno pretučeni u Pakoštanima

O tome na Regionalnoj konferenciji o medijima izvijestio Drago Pilsel/ Feralovci napadnuti pri snimanju objekta koji uz morsku obalu gradi umirovljeni general Ante Gotovina/ Policijska uprava zadarska priopćila da je istraga u tijeku

ZAGREB, 1. ožujka – Rad Regionalne konferencije o medijima prekinuo je tijekom poslijepodnevne rasprave Drago Pilsel, predsjednik Foruma 21 i potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), koji je sudionike skupa obavijestio da su u Pakoštanima, dok su obavljali svoj novinarski zadatak napadnuti i brutalno pretučeni fotoreporter i novinar Feral Tribunea Rino Belan i Damir Pilić.

Prema Pilselovim riječima, napadači su novinare željeli - a i uspjeli - omesti u snimanju objekta koji uz morsku obalu navodno gradi umirovljeni general Ante Gotovina. Fotoreporter je u napadu zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se u bolnici u Biogradu. Novinar je, prema riječima Drage Pilsela, još uvijek u zgradi policije koju su okružili napadači.

Pilsel je od skupa, prije svega od predstavnika OESS-a za medije Feimuta Duvea, zatražio da se odmah brzojavom obrati hrvatskoj Vladi. Zamjenik glavne urednice Feral Tribunea Ivica Đikić, koji je isto tako posjetio skup, od hrvatske vlasti i policije zatražio je da se njegovim kolegama omogući da sigurno stignu u Split.

U ime HND-a incident u Pakoštanima, oštro je osudio Dragutin Lučić, predsjednik Društva. »Napad na bilo kojeg novinara nije samo napad na medijske, nego i na ljudske slobode. To je znak netolerancije i nepoštivanja pravne države«, rekao je Lučić, koji sudjeluje na konferenciji o slobodi medija u zagrebačkom hotelu »Intercontinental«. »Zalažem se za to da, bez obzira na sve međusobne razlike, o svojim stavovima ipak razgovaramo, da jedan u drugom ne gledamo neprijatelja, nego čovjeka koji drukčije misli«, rekao je Lučić. Napad na novinare, smatra on, pokazuje da mnogi to ne razumiju i da probleme rješavaju nasiljem, što je u svakoj državi posve neprihvatljivo.

l PAKOŠTANE – Dok su novinar i reporter Feral Tribunea snimali radove na objektu Ante Gotovine okružila ih je grupa nepoznatih osoba. Prijeteći sjekirama, zatražili su od fotoreportera Belana film iz njegova aparata. U tom trenutku pojavio se BMW s inozemnim registracijskim oznakama. Iz njega je izišao nepoznati muškarac i istukao Belana, udarajući ga šakama po glavi. Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o bliskom rođaku Ante Gotovine. Pri tome mu je oteo fotoaparat i uzeo film iz njega. Policijska uprava zadarska kratko nam je priopćila da je istraga u tijeku. Iz redakcije Feral Tribunea priopćili su da su Belanu nanesene teške ozljede, raskrvareno u je oko. U pratnji policije, Belan je odveden u bolnicu, javlja Feral Tribune. U priopćenju Feral Tribunea navodi se i da je ta redakcija već neko vrijeme »izložena učestalim prijetnjama nasiljem koje su se počele ostvarivati«. »Nedavno je splitski nasilnik Luka Podrug pljunuo Feralovog novinara. Vladimira Matijanića, a da za to nije snosio nikakvu odgovornost. Apeliramo na organe pravne države da zaustave nasilje nad novinarima i da nasilnike primjereno kazne«, navodi se u priopćenju redakcije Feral Tribunea. (Lj.I. Balen/ J. Štrbić)