Jutarnji list: 02. 03. 2001.

Policijska uprava u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv bivših dužnosnika koji su okrivljeni za zloupotrebe i krivotvorenje isprave

Kaznena prijava protiv Peše i skupine zbog uvoza terenaca

SPLIT - Policijska uprava splitsko-dabnatinska podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv Žarka Peše, bivšeg pomoćnika ravnatelja, Hrvatske izvještajne službe, Josipa Knezića, bivšeg ravnatelja Carinske uprave, Tihomira Marasa, bivšeg načelnika Odjela granične, pomorske i aerodromske policije u Splitu, te Davora Žanka, vlasnika privatne tvrtke M-Power iz Sinja.

Svi oni osumnjičeni su za nelegalan uvoz skupocjenih terenskih automobila iz SAD-a, koji su pod krinkom suradnje s CIA-om oslobođeni plaćanja carinskih i poreznih pristojbi. Protiv njih su podnesene prijave zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Cijela priča oko M-Powera i uvoza skupih automobila počela je prije otprilike pet godina, kad je pokrenuta zajednička operacija Hrvatske izvještajne službe, čiji je ravnatelj tada bio Miroslav Tuđman, i američke Središnje obavještajne agencije kojoj je cilj bio opremiti američke agente modernim terenskim vozilima sa suvremenom tehnikom za izviđanje. Ta je operacija zaista i realizirana, i to preko sinjske tvrtke M-Power dok je terence s američke strane dopremila tvrtka Hanley Gundersen Lines, koja je zapravo poduzeće-paravan američke agencije. Vozila za potrebe CIA-e pritom su dopremana avionima preko aerodroma Resnik.

Međutim, cijeli je posao malo "proširen', pa je M-Power na ime suradnje s CIA-om uvezao znatno veći broj automobila i znatno jeftinijih u odnosu na tržišnu cijenu, upravo zbog činjenice da je uvoz oslobođen plaćanja dažbina. Jedan dio automobila od ukupno 40, prešao je u privatne ruke, dok je dio ostao u vlasništvu M-Powera, koji ih je iznajmljivao čak i postrojbama SFOR-a. Pešu se sumnjiči da je lažirao dokumente HIS-a, Knezića da je naložio protuzakonito postupanje Carinskoj upravi u Splitu, a Tihomira Marasa da je omogućio registraciju terenaca s lažnim papirima. Zbog činjenice daje dio terenaca na crno iznajmljivan SFOR-u, policijaje prije nekoliko godina pokrenula istragu, tijekom koje je zaplijenjeno 13 terenaca, no uskoro je sve obustavljeno, a automobili vraćeni sinjskoj tvrki.

M. Kavajin