Vjesnik: 02. 03. 2001.

Marko Milošević s hrvatskom putovnicom boravio u Letoniji

Špekulira se da će sin bivšeg jugoslavenskog predsjednika otputovati u Afriku u potrazi za azilom

ZAGREB, 1. ožujka - Osoba s hrvatskom putovnicom, izdanom na ime Marko Milošević, boravila je u siječnju kratko u Letoniji, izvijestio je u četvrtak letonski list Business and Baltija, no letonske su vlasti u srijedu objavile kako nisu zabilježile ulazak u zemlju sina bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Marka Miloševića, ali da je moguće da je Marko Milošević (26) u Latviju ušao i ondje boravio pod lažnim imenom, s obzirom na to da pogranična policija nema njegovu fotografiju i ne može ga prepoznati. Za Markom Miloševićem, sinom Slobodana Miloševića, nije izdan nalog za uhićenje, ali je Letonija odlučila slijediti upute EU-a prema kojima je zabranjen ulaz obitelji Milošević i još nekim bivšim visokim jugoslavenskim dužnosnicima u zemlje EU-a.

Istovremeno neki jugoslavenski dužnosnici tvrde da je Miloševićev sin u Letoniji. Navodno, želja mu je da zatraži azil u Africi.

Švicarske su vlasti potvrdile u srijedu da je iz SR Jugoslavije isporučeno u tu zemlju 173 kilograma zlata u razdoblju od kraja rujna do početka studenoga prošle godine, te da je u tijeku istraga o tom slučaju. Zlato u vrijednosti od 1,8 milijuna švicarskih franaka stiglo je na ciriški aerodrom u polugama, u četiri pošiljke između. Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova odbacio je, međutim, vijesti jugoslavenskih medija da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević skrio u Grčkoj novac koji je najvjerojatnije dobio od prodaje 173 kilograma zlata u Švicarskoj. On navodi da tvrdnje nisu utemeljene, jer obavljene kontrole nisu dale argumenata za pretpostavku.

Dok se svijet bavi istraživanjem financijskih tokova blaga koje je eventualno zgrnula i sklonila obitelj Milošević, oko 50 pristaša bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića od četvrtka se nalaze pred njegovom rezidencijom u Užičkoj ulici br. 11 na Dedinju. Kako su rekli za radio B92, odlučili su da će neprekidno 24 sata biti pred kućom u znak protesta zbog pojačanog pritiska i najava da će Milošević biti uhićen. »Nemamo namjeru da se tučemo bilo s kim, nego želimo biti neka vrsta moralnog štita«, izjavili su prosvjednici. Među okupljenima su i bivši ministar policije Srbije Vlajko Stojiljković, nekadašnja glavna tajnica SPS-a Gorica Gajević, i neki popularni glumci i pripadnici JUL-a Mire Marković. Sudbina Miloševićeve kćeri Marije također je nepoznata, iako beogradski tisak tvrdi da je ona pobjegla na Kubu. Slobodan Milošević i njegova supruga Mira Marković trenutačno se nalaze pod policijskim nadzorom u predsjedničkoj vili. Prema mišljenju analitičara, prošlotjedno uhićenje bivšeg šefa jugoslavenske tajne policije Rade Markovića moglo bi dovesti do Miloševićeva uhićenja. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović najavio je skori početak sudskog postupka protiv Miloševića, budući da je policija završila istragu o tome kako je bivši jugoslavenski predsjednik izgradio svoju privatnu vilu na Dedinju. U stranci Nova demokracija koja je dio vladajuće koalicije ocjenjuje se da bi »uskoro mogli biti uhićeni bivši jugoslavenski predsjednik Milošević i bivši zapovjednik vojske Republike Srpske general Ratko Mladić«.

Vesna Fabris Peruničić