Novi list: 02. 03. 2001.

ZBOG IZJAVE DA BI NJEGOVO MINISTARSTVO TREBALO UKINUTI

Jakovčić ljutito nazvao Tomčića

ZAGREB - Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić ponovio je jučer nakon povratka iz posjeta baltičkim državama da bi se trebala razmotriti mogućnost ukidanja Ministarstva za europske integracije i stvaranje istoimenog ureda vezanog uz ured premijera. Tomčić je to već rekao u srijedu za HTV koja je njegovu izjavu emitirala iste večeri. Kako doznajemo ministar za europske integracije Ivan Jakovčić odmah je nakon emitiranja te izjave nazvao u Latviju i prilično ljutito zatražio objašnjenje od predsjednika Sabora.

Jakovčić je predsjednik IDS-a i njegova je stranka više godina usko surađivala s Tomčićevim HSS-om, i to od uspostave porečke skupine pa sve do zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore 3. siječnja u sklopu četvorke. Stoga je pomalo čudno da inicijativa za ukidanje Jakovčićevog ministarstva dolazi baš od njegovog najjačeg koalicijskog partnera.

Tomčić je jučer na aerodromu rekao kako se praksa posebnog Ureda za eurointegracije usko povezanog uz ured premijera pokazala uspješnim i učinkovitim modelom u baltičkim zemljama, te kako nema razloga da se ne napravi komparacija s hrvatskim iskustvima. Dodao je kako to nije nikakva heretička inicijativa, te da zaslužuje da je se razmotri. Kako doznajemo predsjednik Sabora bio je pomalo impresioniran načinom na koji su dvije baltičke države, koje su na putu u Europu odmakle puno dalje od Hrvatske, riješile problem dijela državne uprave zadužene za prilagodbu nacionalnog zakonodavstva europskim standardima. Navodno je daleko bolje rješenje vezati Ured koji se bavi eurointegraeijama uz premijera jer on svojim autoritetom i političkom težinom može ubrzati promjene potrebnog zakonodavstva.

Međutim, malo je vjerojatno da bi i u skorije vrijeme moglo doći do operacionalizacije cijele ideje. Naime, rekonstrukcije Vlade bila je razmatrana početkom godine - i to u pogledu smanjenja broja ministarstava što je predlagao HSLS, ali i zamjene ministara koji nisu zadovoljili - ali je vladajuća koalicija brzo od toga odustala. Razlog je činjenica da bi takav zahvat u koaliciji čak šest stranaka bio previše kompliciran i moglo bi doći do ozbiljnih potresa.

Govoreći o najavama da bi Zastupnički dom tijekom sljedećeg zasjedanja trebao raditi čak do 23 sata, Tomčić je rekao da nema takve informacije, ali da je dnevni red obiman, te da će zastupnici trebati ubrzati tempo svog rada. Za posjet baltičkim državama rekao da je bio jako koristan jer bi Hrvatska mogla koristiti njihova iskustva u približavanju Europskoj uniji.

Z. CRNČEC