PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

Zagreb, 02.3.2001.

ŽUPANIJSKO VIJEĆE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA

Protivimo se selektivnoj kritici koju provodi oporbeni HNS u Zagrebu: Dopredsjednik gradske organizacije HNS-a kritizirao je Milana Bandića i SDP zbog raspada Zagrebačke alternative, što je djelomično točno, ali je prešutio ulogu svoje stranke i bivšeg stranačkog predsjednika Čačića u raspadu bivše zagrebačke oporbene Udruge 7 stranaka.

U vrijeme Zagrebačke krize 1996. je Čačić “šarmirao” zastupnicu Hrvatske stranke prava 1861. na način da je gospođa zastupničko mjesto naše stranke u Zagrebačkoj skupštini prenijela HNS-u, čime je tadašnji koalicijski član Udruge izigrao drugog koalicijskog člana Udruge 7 stranaka, i to u vrijeme kada se sa HDZ-om i Franjom Tuđmanom vodila borba na život ili smrt oko glavnog grada u kojemu tadašnji predsjednik Republike ni pod koju cijenu nije htio da “zavlada oporbena situacija”. Time je HNS Udrugu 7 stranaka pretvorio u krnju Udrugu, priredivši Zlatku Canjugi crveni tepih za ulazak na mala vrata u vlast nad Zagrebom. Podršku s lijevog boka Čačiću je pružio Zdravko Tomac (SDP) koji je potom Paragu izbacio iz Udruge 7 stranaka s lakonskim objašnjenjem da Paraga u Zagrebačkoj skupštini nema zastupnika, iako je predizborni dogovor predsjednika 7 oporbenih stranaka bio da će se Udruga držati i nakon izbora zajedno bez obzira koliko koja stranka iz Udruge dobije glasova i zastupničkih mandata.

Županijsko vijeće grada Zagreba zalaže se za izravno biranje gradonačelnika Zagreba i kritizira Milana Bandića koji po tom pitanju krši svoje vlastito predizborno obećanje.

PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG VIJEĆA GRADA ZAGREBA

Goran Jurišić