Večernji list: 03. 03. 2001.

Pripremljene sankcije protiv HDZ-a BiH

SARAJEVO - Međunarodna zajednica priprema radikalne gospodarske i političke sankcije protiv HDZ-a, ako na današnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora budu donesene najavljene odluke o razdruživanju iz FBiH i osnivanju međužupanijskog vijeća.

Visoki dužnosnik međunarodne zajednice u Sarajevu potvrdio je za Večernji list da su sankcije već pripremljene, te da se još samo mora utvrditi dinamika njihove provedbe. Uz pomoć Vlade RH i EU kani se pojačati nadzor međudržavne granice, a dužnosnicima HDZ-a bit će zabranjen ulazak u zemlje EU. Pokrenut će se i postupak zabrane investiranja inozemnih tvrtki u poslove pod nadzorom hrvatskih paralelnih tijela vlasti, a sva predstavništva inozemnih tvrtki na ovom prostoru bit će zatvorena.

Kako doznajemo, putem državnih i federalnih institucija pokušat će se blokirati rad velikih poduzeća pod kontrolom HDZ-a. Riječ je o Hercegovačkoj banci, Elektroprivredi HB, PTT HB i drugim poduzećima. Planirano je i pokretanje kaznene istrage protiv nekoliko visokih dužnosnika HDZ-a BiH zbog navodne umiješanosti u kriminal i korupciju. Večernjakov izvor tvrdi da međunarodne organizacije već dulje vrijeme posjeduju dokaze.

D. Jazvić