Večernji list: 03. 03. 2001.

DANAS ZASJEDA HRVATSKI NARODNI SABOR

Jelavić razgovarao s Račanom i Budišom

Platforma "Za demokratsku i samoodrživu BiH" i drugi dokumenti prihvaćeni su i pripremljeni za raspravu koja će se danas u Mostaru voditi u Hrvatskom narodnom saboru. On je sazvan zbog nezadovoljstva Hrvata njihovom ustavno-pravnom pozicijom. U tom smislu očekuje se kako će se donijeti odluka o novom federalnom uređenju BiH.

U dokumentima se ne spominje treći entitet, već federalne jedinice, a u njima bi vlast imao većinski narod. Hrvati bi uspostavili privremenu vlast na područjima gdje su dominantni. Njima bi upravljala privremena zakonodavna vjeća, predsjedništvo i povjerenstvo. Međunarodna zajednica s velikim zanimanjem, pa i zabrinutošću prati zbivanja oko HNS-a. U tom smislu već su pripremili niz kazni. No, članovi stranaka okupljenih u HNS-u kažu kako hrvatski narod nema više što izgubiti.

Dolazak na Sabor potvrdili su mnogi gosti. Među njima i iz RH. Iz Mesićeva ureda stigla je isprika što neće biti u mogućnosti prisustvovati HNS-u "zbog prije planiranih državničkih obveza". Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a doznajemo kako je premijer Ivica Račan jučer zvao Antu Jelavića moleći ga da se na Saboru izbjegne svaki radikalizam, te da se ne donose konačna rješenja. Tražio je da se ostavi što više prostora za dijalog.

Račan je Jelaviću rekao kako on razumije sve hrvatske probleme u BiH, te da će Hrvatska od potpisnika Daytona tražiti njihovo rješenje. Telefonski su razgovarali i Jelavić i Budiša. Budiša je iznio stavove slične Račanovima, osobito sugerirajući da se ne osniva treći entitet.

Na Sabor je pozvano 720 legitimnih predstavnika sa svih razina vlasti i 400 gostiju.

Doznajemo sinoć da je u Mostar već stigao predstavnik šestorke dr. Zdravko Tomac, a trebao je doći i Drago Krpina, izaslanik predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. Doznajemo također da su u Mostaru još neki članovi HDZ-a, koji su osobno dobili poziv organizatora, dr. Ivić Pašalić, Ljerka Mintas-Hodak, Milan Kovač i Ljubo Česić Rojs.

MOSTAR Jozo Pavković

Bez trećeg entiteta

Platforma o budućem ustroju BiH i odluka o privremenoj hrvatskoj samoupravi bila je glavna točka o kojoj je jučer raspravljalo Predsjedništvo HDZ BiH u proširenom sastavu. Platforma ima 17 točaka i u njima se preciziraju pitanja uređenja federalnih jedinica u, kako se naziva, federalnoj Republici BiH koje bi osigurale jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda.

U dokumentu se ne spominje treći entitet, niti je limitiran broj federalnih jedinica. One bi se temeljile na prostorno većinski nastanjenim hrvatskim, bošnjačkim odnosno srpskim pučanstvom. Svaka od njih imala bi sigurnosne i policijske snage.

U platformi stoji kako će se predložiti prihvaćanje novog narodnog ustava. Ministarsko bi se vijeće prema tom prijedlogu ustrojilo kao zajednička državna vlast. Hrvatska samouprava temeljila bi se kao prijelazno rješenje do konačnog uređenja BiH, a činila bi je područja s većinskim hrvatskim pučanstvom.

Svuda se ističe opredijeljenost i privriženost suverenitetu i teriritorijalnom integritetu BiH, te spremnost da se na načelima međusobnog poštovanja pridonese izgradnji stabilne i samoodržive BiH. (j.p.)