Republika: 04. 03. 2001.

Umjesto spretne i ozbiljne politike, HDZ BiH nudi nacionalističku retoriku

Piše: Bruno Lopandić

Po tko zna koji put, umjesto konstruktivnih prijedloga o napretku zemlje i položaju Hrvata u njoj, HDZ u BiH nudi staru i ofucanu retoriku o ugroženosti i potrebi provedbe drastičnih mjera. Po tko zna koji put Hrvati u Bosni i Hercegovini, bolje rečeno, njihovo najsnažnije političko vodstvo, svjesno ulazi u rizik kršenja Daytonskog sporazuma.

“Svehrvatski skup” u Mostaru zapravo je povratak na stare pozicije "tvrdolinijaša" koji bi, prema najavama, utemeljili privremenu hrvatsku samoupravu na većinskim hrvatskim područjima. Teško je zamisliti da predsjednik HDZ -a BiH Ante Jelavić ne zna za opasnosti takva poteza. Ne samo zbog toga što su međunarodni predstavnici najavili sankcije za sve političke poteze suprotne Daytonskom sporazumu već i zbog notorne činjeniee da će Hrvati u BiH, bez obzara na ishod mostarskoga skupa, biti u još nepovoljnijem peložaju. Koristi od podizarija tenzija neće imati nitko.

Politika HDZ-a u BiH izuzetno je klišejizirana i lišena svake maštovitosti. Umjesto spretne i ozbiljne politike, cijelo se vrijeme koristi stara i ofucana nacionalistička retorika, priče o ugroženosti. Sam Ante Jelavić u toj politici vozi slalom. Ne tako davno, pred održavanje summita Pakta o stabilnosti u Sarajevu, žalio se privatno kako mu desničari iz vlastitih redova zamjeraju otvaranje dijaloga s međunarodnom zajednicom. Sada je, očito svjestan odnosa snaga, retoriku ponovo zaoštrio. HDZ u Hrvatskoj je temeljem isprazne i nazadnjačke retorike, ali i silnih zlouporaba vlasti, izgubio izbore i sveo se na ostatke ostataka stranke na desnici. Procesi demokratizacije u BiH su puno sporiji, no HDZ u BiH polako osjeća nervozu i vuče sve radikalnije poteze.

Cijela priča tiče se dobrim dijelom i novaca. Bošna i Hercegovina visoko je korumpirana zemlja u kojoj politička moć znači i osobno bogatstvo. Granice BiH su preporozne, a "crna burza" najvažniji izvor zarade. Ne tako davno, odlazeći s dužnosti Visokog predstavnika, Carlos Westendorp, španjolski političar, u prolazu je prišapnuo: "Kako da učinim da Bosna profunkcionira kada mi je 70 posto ekonomije ilegalno."

Nakon što je SFOR vojnom akcijom prije godinu i pol upao u prostorije hencegovačkog SIS-a i našao opremu za krivotvorenje kreditnih kartica, na stotine lažnih sim-kartica za mobitele, nije se moglo objasniti da se i to radilo za dobrobit hrvatskog naroda u BiH. Osim toga, HDZ BiH opasno se igra s onim što je činila bratska mu stranka u Hrvatskoj - osumnjičene za ratne zločine, a kasnije dokazane ubojice, pljačkaše i silovtelje proglašavali su narodnim herojima i svecima. Stoga se ne treba zavaravati kako je svima na pameti briga o položaju Hrvata u BiH. "Narodnim događanjima" brane se privilegije koje je sada vrlo teško napustiti. Te privilegije uživa vrlo mali broj "ekskluzivnih" Hrvata. Ostali pokušavaju preživjeti na rubu socijalne egzistencije. HDZ BiH stoga se našao u poziciji da svoje političke partnere traži u jednako nacionalističkim strankama SDS-u i SDA, s ljudima koje se do jučer smatralo smrtnim neprijateljima Hrvata, s kojima se ratovalo. Činjenica da su Hrvati i Srbi za vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata izmjenjivali vojsku, posuđivali tenkove i artiIjeriju čini cijelu stvar još bizarnijom. HDZ BiH opasno se kocka sudbinom Hrvata. Onog trenutka kad se hrvatski politički vrh u BiH prestane ponašati kao remetilački faktor, status Hrvata bit će nemjerljivo bolji.

Premijer Račan dobro je primijetio kako potezi HDZ-a BiH štete interesima Hrvata. No mogao bi za promjenu ukočeni stav prema HDZ-u BiH zamijeniti pojačanom brigom o onim "običnim Hrvatima".