Slobodna Dalmacija: 04. 03. 2001.

U INTERVIEWU BEOGRADSKOM LISTU "DANAS" PREDSJEDNIK SRJ VOJISLAV KOŠTUNICA KAŽE:

O Miloševiću će odlučivati sudovi

Oštro kritizirajući snage KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu te rad Haaškog suda, Koštunica za bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića kaže da će o njegovoj odgovornosti odlučivati sudovi, ali da se neće provoditi "revolucionarna pravda" kakva je bila posljednjih 50 godina

BEOGRAD (Hina) — Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica oštro je kritizirao snage KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu te rad Haaškog suda, a za bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića kazao je da će o njegovoj odgovornosti odlučivati sudovi, ali da se neće provoditi "revolucionarna pravda" kakva je bila posljednjih 50 godina.

U opširnom interviewu što ga u subotnjem dvobroju objavljuje beogradski list Danas, Koštunica je kazao da novi poredak "ne može biti legitiman" ako uhićuje političke protivnike. "Sutra će nova politička promjena dovesti do novog obračuna, a netko će tvrditi kako je taj obračun legitiman", kazao je predsjednik SRJ.

Upitan bi li se protivio eventualnom izručenju Miloševića Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY), Koštunica je odgovorio kako mu se pripisuje "veća moć nego što je ima". On je, ipak, iznio svoju ocjenu ICTY-ja, iz koje proizlazi da ga smatra selektivnim i antisrpskim.

"Gospođi Carli del Ponte sam nekoliko puta ukazao na selektivnost pravde ICTY-ja, a to onda nije pravda. Kada je riječ o optuženima, samo je politički i vojni vrh SRJ i Republike Srpske optužen", kaže Koštunica tvrdeći kako navodno "nitko od drugih sudionika krvavog rata u bivšoj Jugoslaviji nije ni spomenut pred ICTY-jem".

U svom, na trenutke dosta kontroverznom, interviewu, na primjedbu novinara da je upravo osuđen čelnik bosanskih Hrvata Dario Kordić, Koštunica primjerice odgovara: "Postavljate li vi ozbiljna pitanja ili ne?"

Jugoslavenski predsjednik dalje iznosi stajalište prema kojemu je potrebno, kako je rekao, "u veliku količinu nepravde i selektivnosti ICTY-ja unijeti malo više pravde i prilagoditi se realnosti današnjeg svijeta". Ističe ipak kako je svjestan neminovnosti suradnje s ICTY-jem jer, kako kaže, "treba preživjeti", no dodaje kako se treba više baviti egzistencijalnim pitanjima zato što "uhićenje neće gladne učiniti sitima, niti nezadovoljne zadovoljnima".

U vezi situacije na jugu Srbije Koštunica je kazao da neće biti posebnog statusa za tri općine uz granicu s Kosovom te odbacio svaku mogućnost da, kako ih je nazvao, "albanski teroristi" sudjeluju u pregovorima o rješenju krize u tom nemirnom području.

KFOR i UNMIK je optužio da "nisu u stanju" brinuti se o granici između Srbije i Kosova niti o sigurnosti Srba na Kosovu. Jugoslavenski predsjednik je također kazao da nije mogao putovati ni u Gračanicu na Kosovu, jer čak i šef Misije UN-a Hakerup "strahuje od albanskih ekstremista".

Glede odluke NATO-a o postupnom i uvjetovanom smanjenju zone kopnene sigurnosti između Srbije i Kosova, Koštunica je kazao da "dok se ne dokaže suprotno, NATO nije suštinski prihvatio ideju o faznom ukidanju zone sigurnosti".