Novi list: 04. 03. 2001.

JUGOSLAVENSKI PREDSJEDNIK IZJAVlO KAKO SRPSKI SUDOVI NEĆE PROVODITI “REVOLUClONARNU PRAVDU”

Del Ponte: Koštunica je “čovjek prošlosti”

Gospođi Carli Del Ponte sam nekoliko puta ukazao na selektivnost pravde ICTY-a, a to onda nije pravda, tvrdi Koštunica u interviewu Danasu

PARIZ/BEOGRAD Glavna tužiteljica Međunaradnog kaznenog suda u Haagu (ICTY) u subotu je jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunicu nazvala čovjekom prošlosti i izrazila duboku sumnju u mogućnost da policija uhiti njegova prethodnika Slobodana Miloševića.

U razgovoru za francusku postaju Radio France Internalionale, Del Ponte je, ne birajući riječi, rekla kako je bila razočarana Koštuničinim “nevjerojatnim nacionalizmom” prilikom susreta u Beogradu u siječnju. “Već prilikom rukovanja osjetila sam da mu nije drago što me upoznao”, kazala je. “Koštunica je čovjek prošlosti, a toj je zemlji potrebna budućnost”. Također je najavila da će u svibnju posjetiti Vijeće sigurnosti UN i zatražiti da se Jugoslaviji nametnu oštre kaznene mjere u slučaju da ne surađuje s ICTY-jem. “Suočimo li Koštunicu i tamošnju vlast s takvim izborom, suradnja će početi odmah”, ustvrdila je haška tužiteljica. “Ja želim da SRJ počne surađivati s nama, da uhiti petnaest bjegunaca iz BiH koji se skrivaju u Srbiji, ali za koje se zna gdje se nalaze i da ih izruči Haagu te da uhiti i izruči Miloševića”, naglasila je.

“Već tjednima čitam da će Miloševića uhititi, ali u to ne vjerujem jer su mi još za mojeg posjeta Beogradu rekli da će ga uhititi za nekoliko dana”, kazala je Del Ponte, uz napomenu kako ne vjeruje ni da će jugoslavenski parlament potvrditi prijedlog zakona nužan za Miloševićevo izručenje Haagu. Carla Del Ponte u istom je razgovoru kritizirala i SAD zbog nedostatka pglitičke volje da uhite optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića. Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica oštro je kritizirao snage KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu te rad Haškog suda, a za bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića kazao je da će o njegovoj odgovornosti odlučivati sudovi, ali da se neće provoditi “revolucionarna pravda” kakva je bila posIjednjih 50 godina. U opširnom interviewu što ga u subotnjem dvobroju objavljuje beogradski list Danas, Koštunicaje kazao da novi poredak “ne može biti legitiman” ako uhićuje političke protivnike. Upitan da li bi se protivio eventualnom izručenju Miloševića ICTY-ju, Koštunica je odgovorio kako mu se pripisuje “veća moć no što je ima”. “Gospodi Carli Del Ponte sam nekoliko puta ukazao na selektivnost pravde ICTY-ja, a to onda nije pravda. Kada je riječ o optuženima, samo je politički i vojni vrh SRJ i Republike Srpske optužen”, kaže Koštunica tvrdeći kako navodno “nitko od drugih sudionika krvavog rata u bivšoj Jugoslaviji nije ni spomenut pred ICTY-jem.” U svom, na trenutke dosta kontroverznom, interviewu, na primjedbu novinara da je upravo osuden čelnik bosanskih Hrvata Dario Kordić, Koštunica primjerice odgovara: “Postavljate li vi ozbiljna pitanja ili ne?” (Hina/Reuter/AFP)