Večernji list: 05. 03. 2001.

VLADA ŽURI S ISPUNJAVANJEM UVJETA ZA NOVI SPORAZUM S MMF-om

Zabranjeni pokloni i nižim državnim činovnicima

Državi veća prava u otpuštanju, plaćanju, otpremninama

Iako je već bio poslan u saborsku proceduru, prijedlog Zakona o državnim službenicima i namještenicima povučen je, da bi sada s novim izmjenama bio ponovno poslan u Sabor, ali po hitnom postupku. U istom su hitnom paketu i prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika te izmjene Zakona o pravima branitelja. Tim se zakonima u pravni sustav uvode još neki elementi Vladine ekonomske politike, koji su uvjet da bi Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio novi stand by aranžman za Hrvatsku. Odbor bi trebao zasjedati 19. ožujka, a spomenuti zakoni dotad bi već mogli biti izglasani.

Nakon što je još potkraj prošle godine u proračunsku politiku za 2001. godinu ugradila odluku da masa plaća u državnim službama mora biti smanjena 10 posto, Vlada se morala požuriti s mjerama kojima to može postići. U četvrtak je predstavila prijedlog Sporazuma sa sindikatima i poslodavcima o politici plaća za ovu i još dvije iduće godine, prema kojem masa plaća ide na dolje i u poduzećima državnoga vlasništva, ne samo u državnim službama. U isto vrijeme Vlada kaže kako neto plaće neće padati. Kako će se onda postići desetpostotna ušteda?

Prekovremeni se rad ne plaća

Velik dio odgovora skriven je u prijedlozima zakona o državnim službenicima i namještenicima te o njihovim plaćama. Osim što se odustaje od plaćanja prekovremenoga rada i raznih dodataka na plaće te ukida dosadašnji sustav platnih razreda, država dobiva otvorenije ruke u otpuštanju loših radnika. Otkazni bi se rokovi, prema onome što su predložili ministri na posljednjoj sjednici, skratili na rokove koji vrijede za sve ostale radnike, u skladu sa Zakonom o radu. A i prava na otpremnine izjednačila bi se s oninima koje imaju ostali zaposlenici.

Širenje povlastica za invalide

Prema svemu sudeći, pred zastupnike bi mogao doći i Vladin prijedlog da se na državne službenike također primijene neke odredbe (od članka 9. do članka 12.) Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Državnim dužnosnicima, podsjećamo, ostavljeno je pravo na poklon do 500 kuna, a darove iznad te vrijednosti morali bi obvezno prijaviti posebnom državnom povjerenstvu koje će odlučiti je li riječ o potkupljivanju, a one vrjednije od prosječne plaće ne bi smjeli zadržati.

U novom antikorupcijskom zakonu precizirano je što sve ne smiju državni dužnosnici da ne bi upali u sukob interesa, a ministarska rasprava dovela je do zaključka da se pravila moraju protegnuti i na njihove podređene.

Lani je u Hrvatskoj prodano 62 tisuće automobila, od toga 25 tisuća uz uvozne povlastice za branitelje. Vlada je očito procijenila da u vrijeme proračunske štednje i kresanja nekih socijalnih davanja ne može više dopustiti da joj istodobno uzmiču proračunski prihodi od uvoza automobila. Ukidanje povlastica braniteljima i širenje povlasica invalidima jedna je od mjera ugrađenih u ekonomsku politiku što je predstavljena MMF-u, a Vlada je sada nastoji i operacionalizirati izmjenama braniteljskog zakona.

D. Knežević