Vjesnik: 05. 03. 2001.

Klein: Spriječiti uspostavu paralelnih tijela vlasti u BiH

SARAJEVO, 4. ožujka - Promjena Daytonskog sporazuma neće biti, a međunarodna zajednica odlučno će se suprotstaviti svim pokušajima uvođenja paralelnih tijela vlasti u Bosni i Hercegovini, izjavio je u subotu voditelj misije Ujedinjenih naroda u BiH Jacques Klein.

U pisanoj izjavi objavljenoj u Sarajevu u povodu zasijedanja i zaključaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS), veleposlanik Klein je istaknuo kako se o Daytonskom sporazumu neće ponovo pregovarati ni pod prijetnjama niti u okolnostima jednostranog kršenja Ustava BiH.

»Iz nedavne prošlosti ove regije potpuno je jasno kako prava građana štiti univerzalna vladavina zakona a ne sebična i korumpirana vladavina onih koji tvrde da su jedini predstavnici neke od etničkih skupina«, stoji u Kleinovoj izjavi dostavljenoj Hini.

U izjavi se također podsjeća kako je misija UN do sada uložila značajne napore ne bi li se uklonile paralelne strukture vlasti u BiH koje su prije svega ometale napredak u funkcioniranju pravosuđa i policije.

S takvom praksom nastavit će se i ubuduće a sve skupine i pojedinci koji ponovno pokušaju uspostaviti paralelne institucije bit će onemogućeni, upozorio je Klein, dodavši kako se suradnjom može postići puno više u zaštiti interesa Hrvata iz BiH. (Hina)