Jutarnji list: 05. 03. 2001.

SRJ Sin bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića promijenio prebivalište

Marko Milošević skriva se u Irkutsku pod zaštitom mafije

U hotelu Sun Miloševićev je sim navodno pod zaštitom 'male brigade' ruskih mafijaša koju predvodi izvjesni Antalan, boss u Irkutsku

Iz Beograda Jovo Paripović

Prema novoj informaciji o privremenom mjestu boravka, sin bivšeg jugoslavenskog predsjednika Marko Milošević nalazi se u Irkutsku.

Nakon promjene boravka u nekoliko gradova Rusije, ali i ostalih država bivšeg Sovjetskog Saveza, Marko Milošević ovih se dana, čini se, skrasio u irkutskom luksuznom hotelu Sun u Bajkalskoj ulici 259b, kako tvrde ruski izvori beogradskog lista Glas javnosti. Tu se Miloševićev sin, navodno, nalazi pod zaštitom "male brigade" ruskih mafijaša koju predvodi izvjesni Antalan, boss u Irkutsku. Za taj posao Marko Milošević platio je 20 milijuna dolara, jasno, uz obvezu male svite mafijaša da ga prati kud god se kreće. Uza sve to, Marko Milošević bi svakodnevno trebao plaćati i 500 dolara za predsjednički apartman koji je u hotelu zaposjeo.

Hotel pripada Jugoslavenki

Taj novac, čini se, sin bivšeg jugoslavenskog predsjednika ipak ne izdvaja, jednostavno zato što hotel dijelom pripada jednoj Jugoslavenki, izvjesnoj Kseniji, doznaje Jutarnji list od beogradskih izvora koji su ovih dana uspostavili vezu s Markom Miloševićem. Predstavili su se kao prijatelji Nikole Šainovića, bivšeg potpredsjednika savezne vlade, čovjeka koji se zajedno s Miloševićem nalazi na haaškoj optužnici za ratne zločine i koji, kako se najavljuje, može biti uhićen svakog trenutka kako bi bio treća osoba iz Miloševićeva kruga, nakon Mihalja Kertesa i Rade Markovića, koja će se naći iza brave. Za kratkog kontakta s Miloševićevim sinom ništa više nije se uspjelo doznati, samo je potvrđen njegov boravak u Irtkutsku. Jer, Marko Milošević bio je oprezan i obećao je da će se ponovno čuti sa svojim sugovornicima dok provjeri neke detalje.

Prema informacijama s kojima raspolaže Jutarnji list, nalog za novac isplaćen za čuvanje Marka Miloševića dao je jedan jugoslavenski biznismen koji se već više godina nalazi u Rusiji i bavi građevinskim poslovima. Navodno je svojedobno bio jedan od glavnih građevinskih inženjera u tvrtki Braća Karić, koja je obavljala, a i danas obavlja niz velikih građevinskih poslova po Rusiji. No, prije nekoliko se godina osamostalio i posao mu dobro ide. Neslužbeno doznajemo i da je s Markom Miloševićem nekoliko bivših radnika MUP-a Srbije, među kojima je i sin jednog visokog policijskog dužnosnika koji i danas obavlja odgovornu dužnost na beogradskom aerodromu Surčin. Ne treba reći kako je taj dužnosnik bio usko povezan sa šefom tajne policije Radom Markovićem.

Traži ga srbijanska mafija

Marko Milošević, čini se, ima razloga okruživati se brojnim čuvarima i tjelohraniteljima. Beogradsko podzemlje u pravom je lovu na Marka Miloševića, a najopasniji su lovci iz Arkanova klana.

Upravo ovih dana najavljuje se povratak u Srbiju glavnog svjedoka likvidacije Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg načelnika policije u Loznici Vojislava Jekića. Jekić je odmah nakon Arkanova ubojstva došao do informacija da iza likvidacije stoji tajna policija, njezin prvi čovjek Rade Marković i grupa kriminalaca iz beogradskog podzemlja kojom je rukovodio Andrija Drašković, playboy narkoboss, kum uhićenog Markovića. Strahujući za svoju sigurnost, Jekić je pobjegao u Republiku Srpsku, svoje svjedočenje snimio na TV kasetu kako bi ostalo zabilježeno ako ga tajna policija ubije.

Očekuje se da će sutra u Beogradu svjedočiti u nastavku suđenja sudionicima u Arkanovoj likvidaciji. Jekić skreće pozornost na to da je u ubojstvo umiješan Marko Milošević. Posebno zbog toga što je samo nekoliko dana prije likvidacije Arkan na jednoj splavi pljusnuo Marka Miloševića.