Vjesnik: 05. 03. 2001.

Američka osuda HNS-a

SARAJEVO, 4. ožujka - Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini upozorilo je kako službeni Washington neće dopustiti blokadu mirovnog procesa u toj zemlji niti će tolerirati pokušaje provedbe zaključaka što ih je dan ranije usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS) na zasjedanju u Mostaru.

U priopćenju američkog veleposlanstva dostavljenom Hini u Sarajevu navodi se kako međunarodna zajednica pa tako i SAD odbacuju zaključke HNS-a baš kao i svaku moguću suradnju sa »samopostavljenim« dužnosnicima hrvatskog naroda u BiH.

Takve osobe ne mogu predstavljati Hrvate BiH a nitI hrvatski narod koji živi na prostoru Hercegovine.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu ističe kako niti jedan narod ili stranka nemaju pravo jednostrano ili protivno odredbama Daytonskog sporazuma mijenjati ustavni poredak države BiH.

»Mi nećemo čekati prekriženih ruku dok jedna skupina pokušava sačuvati političke i ekonomske privilegije koje joj ne pripadaju, zaustavljajući pri tom napredak BiH«, stoji u priopćenju.(Hina)

»Observer«: Prijetnja Daytonu

LONDON, 4. ožujka - Privremenu samoupravu te njihovu prijetnju istupanjem iz bošnjačko-hrvatske federacije, londonski list Observer nazvao je u svom nedjeljnom broju »najvećom prijetnjom« Daytonskom sporazumu. Observer citira neimenovanog dužnosnika američkog State Departmenta, koji već cijelo desetljeće prati Bosnu i koji je izjavio: »Izgleda kao da su se stvari ponovo zavrtjele. To se jednostavno ne može i neće dogoditi«.. (J.Z.N.)