Vjesnik: 05. 03. 2001.

Ples na oštrici mača

SARAJEVO, 4. ožujka - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, vodeća stranka Alijanse za promjene, osudila je zaključke Hrvatskog narodnog sabora. SDP-e u priopćenju tvrdi da HNS samo uobličava koncept uspostave paralelnih i neustavnih tijela čime jedna stranka - u ovom slučaju HDZ - pokušava zadržati potpunu vlast nad jednim dijelom Federacije BiH. Novijih reakcija nema, vjerojatno stoga što nedjeljom, i dan uoči najvećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, ni u SDP-u ne žele baviti politikom.

SDP je ocijenio da je HDZ svojom politikom o gura u izolaciju i beznađe dio Hrvata ali i pripadnika drugih naroda koji žive u onim dijelovima zemlje u kojima HDZ ima izvršnu vlast.

Zaključke skupa u Mostaru oštro je osudila i Stranka za BiH koju vodi dr. Haris Silajdžić. U priopćenju ove stranke tvrdi se da HDZ BiH od svog osnutka zagovara podjelu BiH po etničkoj osnovi te da su zaključci usvojeni u Mostaru dokaz da se s takvom politikom nastavlja i danas. Ocjenjuje se također kako je zasjedanje HNS-a sazvana samo kako bi poslužio kao krinka politici HDZ-a čiji je krajnji cilj »otcjepljenje tzv. hrvatskih povijesnih područja od države Bosne i Hercegovine«. »Bez obzira na formu izražavanja u odlukama što ih je donio samozvani hrvatski narodni sabor, u biti se radi o reafirmiranju projekta tzv. Herceg-Bosne iz 1992. godine čime se grubo narušava Daytonski sporazum, Ustav BiH i Ustav Federacije BiH«, ocjena je Stranke za BiH. U ovoj stranci također drže kako je takav projekt u biti temeljen na »fašistoidnim idejama, etničkom čišćenju, zločinu i besprimjernoj korupciji«.

Odluke HNS-a neprihvatljive su i za Stranku demokratske akcije koja, slično kao i Stranka za BiH, tvrdi da se »u suštini radi o javnom i otvorenom uspostavljanju paradržave Herceg-Bosne, koja nikad nije ni prestala postojati«. Ova stranka, za razliku od SDP-a i Stranke za BiH, za nastalu situaciju odgovornima smatra i međunarodne predstavnike u BiH. »Situacija nastala tom akcijom HDZ-a rezultat je, između ostalog, i ozbiljnih grešaka međunarodne zajednice u BiH. Na ove greške i moguće posljedice SDA je ukazivala u više navrata«, tvrde u toj stranci. (R.I.)