Večernji list: 06. 03. 2001.

NA UDARU MEĐUNARODNIH SANKCIJA NAĆI ĆE SE HRVATSKI GOSPODARSKI SUBJEKTI U BiH

Barry odbacio sve zahtjeve Sabora

SARAJEVO - Voditelj Misije OESS-a u BiH, veleposlanik Robert Barry, uputio je odgovor na deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora, u cijelosti odbacujući zahtjeve koji su prema OESS-u upućeni s toga skupa. Barry je vrlo oštrim riječima osudio i retoriku kojom se na Saboru služio hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Ante Jelavić.

OESS i druge međunarodne organizacije, kaže Barry, neće surađivati s "nelegalnim i nekonstitutivnim tijelima" kakav je HNS i druga tijela utemeljena na zasjedanju u Mostaru. Zaključci Sabora, poručuje američki diplomat, ne smiju biti provedeni. Barry tvrdi da je očito da HDZ nema viziju budućnosti BiH i hrvatskog naroda u njoj. Napominje da OESS neće ispuniti zahtjeve Sabora i ukinuti odluku o oduzimanju deset zastupničkih mandata HDZ-u na svim razinama.

Tim je istupom Barry već na početku petnaestodnevnog roka, do čijeg je isteka Sabor tražio očitovanje međunarodne zajednice, odbacio sve zahtjeve i zaključke mostarskoga skupa.

Kako doznajemo, konačna dinamika provedbe kaznenih mjera nije utvrđena, ali je gotovo posve izvjesno da će se na udaru međunarodnih sankcija naći vodeći hrvatski gospodarski subjekti u BiH: Elektroprivreda Herceg-Bosne, PTT HB, Aluminij i Hercegovačka banka, kao i vodeći ljudi HDZ-a BiH.

D. Jazvić