Vjesnik: 06. 03. 2001.

Koštunica i Šarović potpisali sporazum o posebnim odnosima SRJ i RS

SARAJEVO/BANJA LUKA, 5. ožujka - Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica i predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović potpisali su u ponedjeljak sporazum o uspostavi posebnih odnosa između SR Jugoslavije i Republike Srpske. Sporazum potpisan u Banjoj Luci temeljen je na odredbama Daytonskog sporazuma, a po sadržaju je gotovo identičan onome što su ga u prosincu 1998. postigle Hrvatska i Federacija Bosne i Hercegovine.

U preambuli Sporazuma finaliziranog pod nadzorom visokog predstavnika za BiH Wolfganga Petritscha utvrđena je obveza obiju strana - potpisnica da se u cijelosti pridržavaju odredaba Daytonskog sporazuma i pomažu njegovu provedbu. Također je objašnjeno da će se posebne veze Beograda i Banje Luka temeljiti na poštivanju integriteta i cjelovitosti BiH kao neovisne države. Sporazumom je predviđena uspostava stalnog vijeća za suradnju SRJ i RS, kao i obveza konzultiranja s Uredom visokog predstavnika (OHR) pri izradi aneksa kojima će se u budućnosti definirati konkretni oblici suradnje.

Potpisivanju sporazuma nije bio nazočan ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je ranije upozorio Beograd i Banju Luku da je ceremonija zakazana upravo u vrijeme bajramskih blagdana, što se smatra neprimjerenim. Nije bio nazočan ni potpredsjednik Parlamenta Republike Srpske Sulejman Tihić,koji je Šaroviću uputio pismo u kojem je naveo da »legitimni predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH nisu sudjelovali u pripremi teksta sporazuma i da nisu upoznati s njegovim sadržajem«. Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je sporazum potpisan na Bajram, muslimanski vjerski praznik. Tihić je istaknuo da svečanost potpisivanja sporazuma, održana baš na taj dan, pokazuje da u Republici Srpskoj »još uvijek nema poštovanja prema vjerskim osjećajima muslimana«. Koštuničin dolazak u Banju Luku pratila su sva obilježja državnog posjeta, no pri njegovu dočeku kao i u kasnijim aktivnostima izbjegnuto je isticanje bilo kojih simbola države BiH. Jugoslavenskog predsjednika na banjolučkim ulicama dočekalo je mnoštvo okupljenih građana kličući: »Vojo, Srbine«. Koštunica se kao predsjednik Demokratske stranke Srbije iza zatvorenih vrata odvojeno sastao s članovima najužeg vodstva Srpske demokratske stranke (SDS), za koju se pretpostavlja da je i dalje pod utjecajem Radovana Karadžića. (Hina)