Večernji list: 06. 03. 2001.

PREDSJEDNIK MESIĆ O ZBIVANJIMA U BiH:

Getoizacija ne koristi ni Hrvatima u BiH ni Hrvatskoj

Zamoljen da prokomentira proglašenje hrvatske samouprave u BiH, predsjednik RH Stjepan Mesić jučer je, odlazeći s Dana poduzetnika, novinarima izjavio:

- Sve probleme Hrvati u BiH moraju rješavati kroz institucije sustava. Ovaj izvaninstitucijski pokušaj može samo štetiti i Hrvatima u BiH i Hrvatskoj jer nama svakako ne odgovara da u BiH nastaju trusna stanja. Rješavanje problema kroz institucije olakšalo bi stanje i Hrvatskoj u političkom i gospodarskom smislu, a sve napetosti štete i njima i nama. Službeni je Zagreb već dao poruku da getoizacija ne može koristiti ni Hrvatima u BiH ni Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić je u emisiji Obiteljskog radija za sporazum o uspostavljanu specijalnih odnosa između SRJ i Republike Srpske rekao da je nastavak ideje o velikoj Srbiji i onoga što je kroz Sporazum o posebnim odnosima Hrvatska za vrijeme Tuđmana potpisala s Federacijom BiH.

To što će general Stipetić polovicom ožujka dati iskaz haškim istražiteljima ne bi trebao biti veliki problem, rekao je Mesić odgovorivši da ne zna zašto je Stipetić osumnjičen. (M. T., H)