Jutarnji list: 06. 03. 2001.

SAMOBOR Nakon šest kaznenih prijava koje je podnio glavni urednik lista Naš Samobor Milivoj Marton

Otvorena kriminalistička istraga nad članovima Gradskog poglavarstva

Teško mi je bilo što reći, radi se o bolesti, a to mogu komentirati samo liječnici, rekao je Škiljan i dodao da je njegov list od izbora iz proračuna za oglase dobio malo više od 9000 kuna

Piše: Suzana Ciboci

Policija je započela kriminalističku istragu nad Robertom Škiljanom, novinarom i članom samoborskog Gradskog poglavarstva, samoborskim gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem i svim ostalim članovima Gradskog poglavarstva Samobora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, potvrdili su glasnogovornik PU zagrebačke Goran Volarević i v. d. ravnateljica Općinskog državnog odvjetništva u Samoboru Vesna Abramović.

Kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti podnio je uime lokalnog mjesečnog lista Naš Samobor njegov direktor i urednik Milivoj Marton. Kako se navodi u kaznenoj prijavi, Robert Škiljan, glavni urednik Samoborskog glasnika, u namjeri da si pribavi materijalnu korist zloupotrijebio je svoju funkciju člana Gradskog poglavarstva tako što je utjecao na gradonačelnika Filipca i sve članove Gradskog poglavarstva da se bez raspisivanja natječaja donese odluka o objavljivanju oglasa za potrebe Grada Samobora, plaćenih novcem poreznih obveznika, upravo u Samoborskom glasniku koji uređuje Robert Škiljan. Milivoj Marton osoba je preko koje se odvijala financijska suradnja gradonačelnika Filipca i Roberta Škiljana (i to kontinuirano jer je sadašnji samoborski gradonačelnik, kako ističe Marton, financirao ugašeni Glas Samobora čiji je urednik bio također Škiljan), putem oglasa tvrtke Fuchs kojoj je na čelu bio A. D. Filipec.

Sporan i fašnički scenarij

Nakon lokalnih izbora u lipnju prošle godine Filipec postaje gradonačelnik, a Škiljan kao član SDP-a ulazi u Gradsko poglavarstvo. Financijska suradnja, tvrdi Marton, se nastavlja jer se plaćeni oglasi Poglavarstva objavljuju u Škiljanovim novinama.

Roberta Škiljana optužuje se i da se kao član organizaajskog odbora ovogodišnjeg Samoborskog fašnika zauzimao za prihvaćanje svojeg scenarija te da si je pribavio 11.000 kuna, koliko je iznosila nagrada za najbolji scenarij. Ukupno šest kaznenih prijava protiv Roberta Škiljana, gradonačelnika A. D. Filipca i cijeloga samoborskog Gradskog poglavarstva samoborskoje Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo 27. veljače i odmah uputilo policijskoj postaji u Samoboru koja je pokrenula kriminalističku obradu kojom će se utvrditi jesu li sumnje Milivoja Martona osnovane.

Rekorder Bedeničić

- Teško mi je bilo što reći, radi se o bolesti određenog čovjeka, a to mogu komentirati samo liječnici - rekao je Robert Škiljan o optužbama i napomenuo da je njegov list od izbora u lipnju prošle godine iz gradskog proračuna za oglase dobio malo više od 9000 kuna, dok je Samoborski list dobio 28.000, a Sezna, tvrtka koja izdaje Samoborske novine i koja je u vlasništvu bivšega gradonačelnika Bedeničića, primila je čak 144.000 kuna, što je poznato i Milivoju Martonu. Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec cijelije slučaj komentirao istaknuvši da nije ni psihijatar ni psiholog.

- Neka se psihijatri bave tim slučajem, mene te bedastoće ne zanimaju - rekao je i objasnio da oglase nastoji raspodijeliti tako da se objavljuju u svim gradskim listovima. Naš Samobor na tižištu se pojavi jednom mjesečno, a oglasi su aktualni od osam do 14 dana pa Poglavarstvu, objasnio je, jednostavno ne odgovara objavljivanje određenih oglasa u tom listu.