Večernji list: 06. 03. 2001.

PODNESENE OPTUŽNICE U SLUČAJU GOSPIĆ

Orešković prvi, Norac četvrtooptuženi!

Za optužene Oreškovića, Rožića, Grandića, Norca i Čanića tužitelj zatražio daljnji pritvor, odluka danas. Norac optužen da je naredio ubojstva civila, te da je na Pazarištu iz svoga vatrenog oružja, pošto ju je izdvojio od ostalih civila, usmrtio žensku osobu

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci, potvrdio je Slavko Petrić, predsjednik suda, jučer u podne zaprimljena je optužnica u slučaju Gospić, koju je podnijelo Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon okončane gotovo šestomjesečne istrage koju je vodila istražna sutkinja Sajonara Čulina. Sudu je iz Državnog odvjetništva dostavljeno 12 primjeraka optužnice, a tijekom jučerašnjeg poslijepodneva u pritvoru riječkoga Okružnog zatvora optužnice su uručene svim optuženima, a potom i njihovim braniteljima.

Što piše u optužnici

Za optužene Tihomira Oreškovića, Ivicu Rožića, Stjepana Grandića, Mirka Norca i Milana Čanića tužitelj je u optužnici zatražio daljnje zadržavanje u pritvoru, o čemu će se danas - sjednica je sazvana za 12 sati i za nju su pozive dobili branitelji svih optuženih - očitovati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci. Bude li Izvanraspravno vijeće potvrdilo pritvor, na takvu odluku branitelji će, kako su pri kraju istrage i najavljivali, uputiti žalbe Vrhovnom sudu. U roku osam dana optuženi imaju pravo uložiti prigovor na optužnicu Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Rijeci, a i to će, kako se doznaje iz odvjetničkih krugova, svi učiniti.

U optužnici predanoj riječkom Županijskom sudu prvooptuženi je Tihomir Orešković, drugooptuženi Ivica Rožić, trećooptuženi Stjepan Grandić, četvrtooptuženi Mirko Norac i petooptuženi Milan Čanić.

Prema optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo protiv Tihomira Oreškovića (44), Ivice Rožića (39), Stjepana Grandića (47), Mirka Norca - Keve (34) i Milana Čanića (70), petorica optuženika terete se da su od 14. do 25. listopada 1991. godine u Gospiću, za oružanog sukoba između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija zajedno i dogovorno, i to Tihomir Orešković, tada tajnik Kriznog štaba u Gospiću, Mirko Norac - Kevo kao zapovjednik 118. brigade te Milan Čanić, kao njegov zamjenik u brigadi, postupali protivno odredbama međunarodnog prava za oružanog sukoba naređujući da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija te civilno stanovništvo zatvorili i ubili.

Prema optužnici, na sastanku održanom u Kriznom štabu u Gospiću, Orešković, Norac i Čanić prisutnima su naredili likvidaciju, po njihovoj zapovijedi prethodno zatočenih osoba srpske i hrvatske nacionalnosti, u vojarni u Perušiću. Za to su organizirali da najmanje deset osoba pripadnici HV odvezu na lokaciju Pazarište kraj Gospića, gdje su se svi sa sastanka uputili. Na Pazarištu su dovezene civile, među kojima su bili Božidar Tomičić i Nikola Ivanišević, na zapovijed Mirka Norca usmrtili pucanjem iz oružja. Prethodno je sam Mirko Norac iz svog vatrenog oružja, pošto ju je izdvojio od ostalih civila, usmrtio žensku osobu za sada neutvrđena identiteta. K tome, Orešković, Norac i Čanić, prema optužnici, naredili su Stjepanu Grandiću da kao zapovjednik II. bataljuna stacionirana u Perušiću i zapovjednik vojarne u Perušiću, najprije u krugu vojarne zatoči dovezene mu civile srpske i hrvatske nacionalnosti iz Gospića i okolice, a potom ih 18. listopada 1991. godine likvidira.

Predmet dodijeljen sutkinji Iki Šarić

Grandić je postupajući po zapovijedi organizirao prijevoz do Lipove Glavice kraj Perušića, gdje je pripadnicima Hrvatske vojske od kojih su neki bili maskirani zapovjedio da iz vatrenog oružja usmrte civile, što su zajedno s njim i učinili. Mirko Norac i Tihomir Orešković naložili su, tvrdi tužitelj, Ivici Rožiću da iz njihovih domova u Karlobagu nasilno odvede civilne osobe - Stojana Bogdanovića, Momčila Mandića i Miloša Vujnovića - te da ih usmrti, što je Rožić s još tri nepoznate osobe i učinio vatrenim oružjem 25. listopada 1991. godine na području Velebita, na lokaciji Crni Dabar.

Kako je jučer potvrdio Slavko Petrić, predmet Gospić dodijeljen je sutkinji Iki Šarić. Premda je riječ o predmetu koji zahtijeva žurnost, u ovom se trenutku još ne može reći kad će biti sazvan početak glavne rasprave jer je riječ o opsežnom spisu i sutkinji je potrebno vrijeme za pripremu.

Valja podsjetiti da je u istražnom zahtjevu i postupku u "slučaju Gospić" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva bilo osumnjičeno osam osoba, no tužitelj je odustao od kaznenog progona protiv Martina Markovića, Jose Miletića i Ivana Jovanovića koji će, najvjerojatnije, na glavnu raspravu biti pozvani kao svjedoci.

T. Opačak-Klobučar

Usmrćeni civili na Lipovoj Glavici

Iz Vojarne u Perušiću odvezeni su i likvidirani na Lipovoj Glavici: Branko Štulić, Branko Kuzmanović, Radmila Stanić, Stanko Smiljanić, Radmila Điklić, Mira Kalanj, Đorđe Kalanj, Dana Bulj, Milan Pantelić, Radovan Barač, Ljubica Trifunović, Petar Lazić, Borka Vraneš, Bogdan Šuput, Dušanka Vraneš, Nikola Gajić, Željko Mrkić, svi iz Gospića, Miloš i Mileva Orlić iz Karlobaga, te još nekoliko osoba za sada neutvrđena identiteta. (tok)