Novi list: 06. 03. 2001.

ODLUČUJE LI DANAS ODBOR ZASTUPNIČKOG DOMA O TROJICI SUDACA USTAVNOGA SUDA

Kuloari istaknuli kandidate – Kos, Bušić i Potočnjak

Tvrdnja da je riječ o političkom dogovoru nije nova, na taj način je Ustavni sud već popunjen posljednjoj rundi imenovanja, samo što su uloge SDP-a i HDZ-a danas zamijenjene

Piše Vlado RAJIĆ

ZAGREB - Ako je vjerovati priopćenju GONG-a, danas bi Odbor Zastupničkog doma za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao odlučivati o tri imenovanja ad 24 kandidata za popunu upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu. U administraciji Odbora potvrđuju da je točka sličnoga sadržaja na dnevnome redu, ali što će se i kako, te o čemu odlučivati nema potvrde. Predsjednik toga saborskoga tijela Mate Arlović jučer je bio zauzet okruglim stolom o braniteljima i mobilne i stacionarne telefonske veze nisu ga mogle dosegnuti.

GONG je jučer priopćenjem obavijestio javnost da je osam od 24 kandidata za ustavne suce podržalo njihovu inicijativu da se svi kandidati osobno pojave na Arlovićevu odboru i pristanu na javno ispitivanje. Kako se ta ideja pojavila i na Odboru za pravosuđe (vodi ga Luka Trconić) u trenutku kad je imenovan Radovan Ortynski za državnog tužitelja, postoji mogućnost da Arlović proslijedi tu “modu”.

Zasad se zna samo toliko da je Mato Arlović odobrio predstavnicima GONG-a prisustvovanje sjednici, a što će dalje biti, lukavi šef saborskoga tijela će odluku podijeliti sa članovima kojima predsjedava.

Na političkoj listi kandidata, upoznatih i “upoznatih” kuloara kao već izabrani vodi Mario Kos, zato što je u bliskoj vezi s Vladimirom Šeksom, temeljem prijateljstva sklopljenog još ranih devedesetih. Naime, u to vrijeme je zagrebački odvjetnik Kos bio predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore i veliki zagovarač da se zgotovljeni Zakon o odvjetništvu konačno izvuče iz (Šeksove) ladice. Drugi na listi je Anđelko Bušić, poznat kao predsjednik Upravnog suda u nezakonito dugačkom v.d. statusu koji je s te pozicije žestoko ratovao s Ustavnim sudom, posebno na dvije fronte - deložacije i domovnice. Treći s te “političke” liste je dr. Željko Potočnjak samozatajni profesor radnoga prava, autor ključnih radnopravnih propisa koji u tom trilingu izgleda kao pokriće.

Otvara li spomenuta lista točnosti tvrdnje da će se obnoviti političko-stranačka pogodba kao i u slučaju u kojem su kao ustavni suci na Markov trg uvaljeni totalno nesposobni Vukojević i Vuković, da bi se otvorio prostor za SDP-igrače na istoj funkciji?

No, kako zagrebački kuloari nisu samo politički obojeni od prošloga tjedna funkcionira i lista tzv. stručne javnosti. Na njoj su Vladimir Đuro Degan, Dragan Medvedović i već spomenuti dr. Potočnjak. Sva trojica su s liste koju bi podržao i Pravni fakultet, jer Medvedović i Potočnjak su njegovi kandidati, a Degan je prejako ime u struci da bi se njime poricala neopravdanost izuzeća Alana Uzelca i Siniše Rodina, dvojice mladih i sjajnih pravnika ovdašnje justicijske škole.

Treći kuloarski izvor pak tipuje na svoje kandidate: na Marijana Svedrovića, bivšeg suca Vrhovnog suda i sadašnjeg odvjetnika, na Agatu Račan, sjajnu pravnicu s dugogodišnjim iskustvom i znanjima skupljenim u vladinim zakonodavnim postupcima posljednjih desetljeća, te na Hrvoja Momčinovića, bivšeg suca i Vrhovnog i Ustavnog suda, koji je jedini spreman (protivno odlukama Mladena Žuvele i Jadranka Crnića) prihvatio kandidaturu Vladimira Gredelja, predsjednika sudačke udruge.

Iako je odlučivanje o ustavnim sucima najavio za dva mjeseca nakon što se predaju kandidatski papiri, najavljena izmjena toga roka značila bi da se nekome u strukturama vlasti žuri. Naime, najavljena izmjena 35 ustavnih članaka obuhvaća i ukidanje Županijskog doma, decentralizaciju Hrvatske izmjenom zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i - Ustavni bi sud trebaa preuzeti kontrolnu funkciju ustavnosti i zakonitosti propisa koje donosi Zastupnički dom, onaj posao koji ukidani Županijski dom nikad, ali doslovno nikad nije ni znao ni htio raditi. Okrnjeni sastav s deset umjesto 13 Ustavom propisanih sudaca našao bi se u neobranom paragrafskom grožđu, po procjenama eksperata, ozbiljno ugrožavajući svoju temeljnu funkciju. Znači, racionalnog, dnevnopolitičkog razloga za izbor ustavnih sudaca ima. Na potezu je - Mato Arlović.