Vjesnik: 07. 03. 2001.

Norcu, Oreškoviću i još trojici optuženih produžen pritvor

Branitelji optuženih će u narednih 48 sati podnijeti žalbe na pritvor/Suđenje moglo započeti u svibnju/ Norca htjelo posjetiti izaslanstvo Sinja, no zbog sutkinjine zabrane, s njim se susreo samo Jukić

RIJEKA, 6. ožujka - Nakon što je u ponedjeljak Županijsko državnog odvjetništvo u Rijeci podignulo optužnicu protiv petorice od osmorice članova »gospićke skupine«, i to Tihomira Oreškovića, Ivice Rožića, Stjepana Grandića, Mirka Norca i Milana Čanića, u utorak je Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda odlučilo da se im se produlji pritvor za još 60 dana. Kazao je to novinarima predsjednik Županijskog suda Slavko Petrić, napomenuvši da im je pritvor produžen zbog posebne težine počinjenih djela. Branitelji optuženih će u narednih 48 sati podnijeti žalbe na pritvor, a u roku od osam dana, od preuzimanja optužnice, i žalbe na optužnicu. Oni očekuju da bi suđenje petorici njihovih branjenika moglo započeti početkom svibnja te da bi se taj postupak mogao neometano i zakonski voditi ako se okrivljeni brane i sa slobode.

Branitelj Milenko Škrlec je podsjetio na praksu Vrhovnog suda, odnosno na činjenicu da se trenutačno u Hrvatskoj vode još dva postupka radi sličnih kaznenih djela počinjenih 1991. godine. Riječ je o slučajevima »Karlovački most« i »Pakračka Poljana« u kojima se svi okrivljeni brane sa slobode. Branitelji su u svojim žalbama na pritvor kao olakotne okolnosti naveli to da su se inkriminirani događaji zbivali prije deset godina te da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.

U utorak je u posjet umirovljenom generalu Mirku Norcu, inače četvrtookrivljenom, došlo izaslanstvo Sinja koje je predvodio sinjski gradonačelnik i predsjednik Alkarskog društva Mate Jukić. U izaslanstvu su bili, među ostalima, alajčauš Ivan Zorica i harambaša Boško Ramljak. No, nakon podužeg čekanja da im sutkinja Ika Šarić, koja će voditi proces Norcu i ostalima, omogući posjet, utvrdilo se da da dvojica od šestorice Sinjana, načelnik općine Hrvace Mirko Bošnjak i sinjski pročelnik za gospodarstvo Damir Talaja, nisu na popisu od 28 mogućih posjetitelja, koji je sastavio Norac. Prema riječima Tomislva Sabljara, Norčeva branitelja, umirovljni gneral nije znao da će mu doći i ta dvojica. Sutkinja Šarić nije dozvolila da Bošnjak i Talaja posjete Norca što je revoltiralo Sinjane. Pritvorenog generala je posjetio samo Jukić, dok su se ostali solidarizirali s Bošnjakom i Talajom. Jukić je novinarima rekao da u Sinju svi daju maksimalnu potporu njihovim alkarskom vojvodi i generalu Mirku Norcu, te da su uvjereni u njegovu nevinost kao i ostalih osuđenih. Alajčauš Ivan Zorica je, pak, kazao da će se alkari normalno pripremati za Alku, istaknuvši kako vjeruje da će Norac predvoditi svoje vitezove na ovogodišnjoj 286. sinjskoj alci, a da će mu on predati prijavak.

Damir Herceg