Večernji list: 07. 03. 2001.

ŠEFOVI VLADAJUĆIH STRANAKA ZAUZELI STAVOVE O OTVORENIM PITANJIMA U BiH

Račan sukobljene želi za stol

ZAGREB - Šefovi vladajućih stranaka jučer su zauzeli definitivne stavove o preostalim otvorenim pitanjima vezanim uz promjene Ustava, ponajprije o članku 45. Ustava koji regulira pravo izlaska na birališta. Primijer Ivica Račan objasnio je u ime šestorke kako je nužno izbjeći različita tumačenja toga članka Ustava koji se različito interpretirao do "95. godine, na drugi način nakon tog razdoblja, a i danas se provlače različita tumačenja. Prema viđenju šestorke, taj bi članak glasio: "Biračko pravo, opće i jednako, imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina i u skladu sa zakonom". Iz te je formulacije jasno da se odustalo od toga da u Ustavu bude zapisano kako pravo izlaska na birališta imaju građani s navršenih 18 godina i s prebivalištem u Hrvatskoj. Uvjetovanje biračkog prava s prebivalištem bit će prepušteno izbornom zakonu, za čije izglasavanje u Saboru nije potrebna dvotrećinska većina.

Što se tiče Zakona o lokalnim izborima, šestorka se opredijelila za čisti razmjerni izborni sustav, bez izbornih jedinica. SDP je imao rezerve prema tom rješenju, no neće inzistirati na svom stavu, rekao je Račan.

Šestorka je jučer ponovno razgovarala i o stanju u BiH-u, osudivši ishitrene odluke o proglašenju hrvatske samouprave. Jedinstven je stav šestorke da otvorena pitanja u BiH-u ne idu u prilog stabilnosti BiH.

- Želimo biti sastavni dio međunarodne inicijative u rješavanju tih problema - rekao je Račan te najavio u idućih 10 dana niz razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, ne samo u BiH-u nego i u Bruxellesu, te s političkim snagama iz BiH-a. Na pitanje znači li to da će se sastati i s Antom Jelavićem, Račan odgovara da je s njim već razgovarao te da nema razloga da ne razgovara iznova. Premijer ne očekuje da bi predstavnici međunarodne zajednice uskoro izašli s odlukama za uvođenje sankcija, prema kojima bi se oduzimale putovnice pojedinim kompromitiranim ljudima iz vodstva HDZ-a BiH. On je više okrenut inicijativama na liniji razgovora o otvorenim problemima i kvalitetnim rješenjima te je uvjeren da Hrvatska neće biti u tome usamljena. Račan kaže kako smatra važnim da se dođe do zajedničke inicijative s predstavnicima međunarodne zajednice, a zasad ne želi reći ništa više.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac, pak, sastao se jučer s veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj Laryjem Rossinom i veleposlanikom SAD-a u BiH Thomasom Millerom, no o detaljima se nije željelo govoriti. Tomac je samo doznao da su analizirani odnosi RH i BiH-a, te da je istaknuto kako se dijalogom traži izlaz iz sadašnjih teškoća u BiH-u.

D. Knežević, I. Kustura