Večernji list: 07. 03. 2001.

LUČIN PREDSTAVIO RAVNATELJA POLICIJE I SURADNIKE

Za Levarovim ubojicom raspisat će se i novčana nagrada

Na području splitsko-dalmatinske PU otkriveno je 14 posto rušitelja spomenika

ZAGREB - U sjedištu kriminalističke policije na Kustošiji jučer je svoj prvi javni nastup imao Ranko Ostojić, glavni ravnatelj kojeg je predstavio ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Lučin je u uvodu rekao kako je Ostojiću, koji će sada biti "istureniji" u nastupu policije prema javnosti, što će biti i redovitije, dao slobodne ruke u izboru suradnika, ali će imati i veću odgovornost. U ravnateljstvu policije jučer su novi ravnatelj i čelni ljudi policije potpisali Etički kodeks, koji propisuje moralni lik hrvatskog policajca i kad ga prekrše, policajci mogu izgubiti i posao.

Odgovarajući na novinarska pitanja R. Ostojić je kazao:

- O ubojstvu Milana Levara istragu ćemo završiti, ali zasad ne bih o rezultatima i imenima. To trebate promatrati u kontekstu svih ovih događanja i iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti, pa i raspisivanje novčane nagrade. I eksploziju na Mirogoju treba gledati u kontekstu rušenja drugih spomenika svih proteklih deset godina. Eventualna prešutna odobravanja neće više biti. Jer, nedopustivo je da je samo na području splitsko-dalmatinske PU otkriveno 14 posto učinitelja tih kaznenih djela. Točno je da nam je FBI ponudio pomoć za otkrivanje eksploziva, ali mi raspolažemo boljom opremom i zahvalili smo im - kazao je Ostojić o nekim istragama.

- U odnosu s javnošću proširit ćemo ovlasti, pa će i policajac na mjestu događaja moći novinarima dati osnovnu informaciju. Na predstavke građana odgovarat će se u roku od 30 dana, a Odjel za unutarnju kontrolu i nadzor pri Kabinetu ministra povećat će se sa 15 na 60 zaposlenih - neke su od novosti koje je najavio R. Ostojić.

Ministar Lučin kazao je kako kadrovska reorganizacija u MUP-u koja je krenula od vrha još nije dovršena. Rekao je kako je policija prošle godine postigla značajne rezultate u suzbijanju ilegalnih prelazaka granice, droge i oružja. Međutim, problem je i u tome što je teško nadzirati granicu s BiH, u čemu će nam trebati i pomoć međunarodne zajednice. Lučin nije zanijekao postojanje korupcije, od koje i policija nije imuna, pa je tako prošle godine zbog niza nezakonitih radnji više od 100 policajaca izgubilo posao.

Lučin je rekao da je MUP predao znatan dio oružja MORH-u. Iako stanje kriminaliteta u hrvatskoj metropoli nije u usporedbi s europskima tako loše, Lučin je rekao kako njime nije zadovoljan.

D. Miljuš

Svi Ostojićevi ljudi

VLADIMIR FABER načelnik je Uprave za temeljnu policiju. Rođen je 1965. godine, a u policiji je od 1984. godine. Bio je zamjenik načelnika PU zagrebačke, zapovjednik "Alfi", specijalne jedinice policije PU zagrebačke, načelnik PU sisačko-moslavačke, te pomoćnik ministra za temeljnu policiju.

DRAGUTIN CESTAR načelnik je Uprave za kriminalističku policiju. Rođen je 1959. godine, a u policiji je od 1978. godine. Završio je Fakultet kriminalističkih znanosti i prošao je sve faze policijskog posla - od policajca, do rukovoditelja i načelnika Policijske uprave.

ZDRAVKO JANIĆ zapovjednik je specijalne policije. Rođen je 1969. godine. Prošao je sva ratišta u Domovinskom ratu kao specijalac, od 1994. godine načelnik je Odjela za borbu protiv terorizma u Sektoru specijalne policije MUP-a. Prošao je specijalističku izobrazbu u Izraelu i SAD-u.

ŠPIRO MIŠE načelnik je Ureda za osiguranja. Rođen je 1964. godine. Od 1994. godine radio je u splitskom Centru SZUP-a kao operativni djelatnik, a do imenovanja na novu dužnost radio je u Centru SZUP-a Split na mjestu načelnika u 2000. godini.