Večernji list: 07. 03. 2001.

Vampiri dva koraka od Zagreba

Međunarodna zajednica, Petritschevom ovjerom sporazuma Beograda i Banje Luke o specijalnim odnosima, posve nepotrebno i nepromišljeno ohrabrila je (veliko)srpsku Koštuničinu balkansku strategiju.

Dala mu je pravo i dionice u upravljanju osamostaljenom polovicom BiH (Republikom Srpskom). Prosječni (veliko)srpski strateg to prihvaća kao privremeni nadomjestak za privremeni teritorijalni gubitak Kosova i Crne Gore. A Koštunicu će procjenjivati prema tome dobije li Srbija za stalno RS i iskamči li da Kosovo i Crna Gora ostanu u teritorijalnom sklopu tzv. Jugoslavije.

Koštunica, da bi politički opstao, igra na tu kartu pa usred Banje Luke i dva koraka od Zagreba, optužuje isti taj Zapad koji mu poklanja RS. Okrivljuje ga za sljepilo - da traži izručenje Miloševića Haaškom sudu, umjesto da se suprotstavlja kosovskom terorizmu. A to se u posljedici odnosi i na crnogorski, hrvatski, kosovski i druge "separatizme", odnosno na pravo srpske vojske i četničkih odreda da oružjem dokida narodna prava tih država.

Koštuničin istup tipična je balkanska politička laž, kojoj demokratska Europa i SAD omogućuju da se povampiri usred Banje Luke, dva koraka od Zagreba, a povijesno iskustvo navodi na zaključak da nije riječ o ispraznoj, nego o ratnohuškačkoj retorici. Jelavić je osuđen na političku smrt za mnogo benigniju stvar.

Pametnima dovoljno.

Frane Plančić