Večernji list: 07. 03. 2001.

WOLFGANG PETRITSCH, VISOKI PREDSTAVNIK MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U BiH

Zagreb, EU i SAD: Ekstremiste treba sasjeći

Mostarski scenarij dogovorili HDZ Hrvatske i BiH

Uoči održavanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru međunarodna je zajednica zaprijetila oštrim sankcijama proglasi li se hrvatska samouprava u BiH-u. Spominjalo se kažnjavanje visokih dužnosnika HDZ-a, te uvođenje oštrih gospodarskih sankcija. Wolfganga Petritscha, visokog predstavnika za BiH, pitali smo za razloge njegova osuđivanja Hrvatskog narodnog sabora.

- Riječ je o nastojanju HDZ-a BiH da sam predstavlja cijeli hrvatski narod. Međunarodna zajednica i BiH to nikada neće prihvatiti. No, također moram istaći kako sam uz organizatore Sabora razočaran i ponašanjem dijela Crkve, posebno govorom mostarskog biskupa Ratka Perića.

* Međunarodna zajednica najavila je oštre sankcije, što je uplašilo hrvatski narod.

- Sankcije neće biti prema hrvatskome narodu, on je već dovoljno kažnjen ovakvim vodstvom. One će biti prema pojedincima koji su izravno odgovorni za održavanje Sabora. Njih ćemo ciljano vrlo oštro kazniti. Prema tomu, narod se ne treba bojati novih kazni. O težini i načinu sankcija dogovaramo se i sa Zagrebom, i s Europskom unijom, i s SAD-om. Zajedničko je stajalište svih njih da treba sasjeći ekstremiste. Visoki predstavnik ima široke ovlasti i dosad nije oklijevao upotrijebiti ih u osiguranju provedbe Daytonskog sporazuma. Ovoga puta bit će riječi o mogućim političkim, administrativnim, financijskim, ekonomskim i drugim sankcijama.

* Sankcije prema hrvatskom vodstvu dosad su samo dodatno homogenizirale hrvatski narod. Jeste li ovaj put spremni na kompromis. Primjerice, nagodbu s Jelavićem da on raspusti stranku, a vi prihvatite prijedloge Sabora, prije svega o izmjeni izbornog zakona?

- I dosad sam često razgovarao s Jelavićem, a on je izigravao dogovore. Prije tri tjedna dva i pol sata razgovarali smo o svim detaljima. Imao sam osjećaj da je spreman na dogovor i fleksibilnost, te da će odustati od održavanja Sabora. Nedugo nakon toga od njega sam primio otvoreno pismo u kojemu nije ni spomenuo taj naš razgovor. A tada sam od njega bio tražio da ostanu u institucijama, a da će se u izradi izbornog zakona u BiH-u uzeti u obzir i stavovi HDZ-a BiH-a. Međutim, iako neću prihvatiti da nam Jelavić diktira uvjete, spreman sam na konstruktivne dogovore.

* Što mislite, jesu li Hrvati u BiH-u samostalno donijeli odluku o održavanju HNS-a, odnosno o proglašenju hrvatske samouprave?

- Prema vrlo pouzdanim informacijama, o scenariju koji se odigrao na Saboru prije nekoliko dana dogovorili su se HDZ Hrvatske i HDZ BiH.

Razgovarao Jozo PAVKOVIĆ