Republika: 07. 03. 2001.

NOVI SKANDAL U HRVATSKOM SABORU

Ivić Pašalić i HDZ pokušavaju ponovno preuzeti kontrolu nad svim tajnim službama

Čelnici Odbora za nacionalnu sigurnost ne zaboravljaju Pašalićevu kontrolu nad tajnim službama za vlasti HDZ-a i protive se njegovom imenovanju u Odbor

Dr. Ivić Pašalić, zastupnik HDZ-a, ponovo pokušava zauzeti mjesto u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Naime, od početka mandata ovog saborskog saziva, u Odboru kojim predsjedava Đurda Adlešić, upražnjeno je jedno HDZ-ovo mjesto, koje do danas nije popunjeno. Klub zastupnika HDZ-a predložio je, a Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove prihvatio prijedlog, da se Pašalića izabere u članstvo Odbora za nacionalnu sigurnost. Međutim, doznajemo neslužbeno, u samom Odboru postoje veliki otpori tom prijedlogu, a ponajprije predsjednica Đurda Adlešić i potpredsjednik Odbora Ivan Ninić ne žele s Pašalićem surađdivati u tom radnom tijelu.

Očito je, čelnici Odbora imaju otpora prema Pašaliću zbog negativnih repova koji se za njim vuku iz vremena dok je HDZ bio na vlasti. Pašalić je tada, kao savjetnik pokojnog predsjednika Tuđmana, iskoristio svoj položaj i utjecaj kako bi pod svoju kontrolu stavio sve tajne službe, tzv. obavještajnu zajednicu, koju je potom instrumentalizirao i koristio za svoje do danas nerazjašnjene poslove te za obračune s političkim neistomišljenicima.

Upravo zbog toga Đurda Adlešić i Ivan Ninić, ali ni neki dntgi članovi Odbora, nemaju povjerenja u Ivića Pašalića i ne žele s njim dijeliti državne tajne. Štoviše, neki od članova Odbora neslužbeno i najavljuju da će glasati protiv Pašalića kao novog člana. Đurda Adlešić utorak je provela lobirajući na sve strane kako se Pašalića ne bi izabralo u Odbor. Stoga se o Pašalićevom izboru očekuje međustranačko usuglašavanje i pregovori, iako je službeni prijedlog Odbora za izbor i imenovanja već na zastupničkim klupama i o njemu se očitovanje očekuje tokom ovog tjedna.

S druge, pak, strane motivacija je HDZ-a vratiti dug Pašaliću kojega su nedavno smijenili s mjesta potpredsjednika Sabora, zbog imagea koji donosi stranci, i koji od 5. Općeg sabora stranke nema nijednu istaknutu dužnost u stranci.

Pašalić je već prije, na početku ovog saziva Zastupničkog doma Sabora, pokušao ući u Odbor za nacionalnu sigurnost, ali su zastupnici šestorke to uspjeli spriječiti. Novi pokušaj HDZ-ove inauguracije Pašalića povezuje se sa sve snažnijim inicijativama hrvatske desnice da kontrolira političke i ine procese u društvu. sb