Vjesnik: 07. 03. 2001.

SAD očekuje partnerstvo Hrvatske u BiH

ZAGREB, 6. ožujka - Potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac sastao se u utorak s veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj Lawrenceom Rosinom i veleposlanikom SAD-a u BiH Thomasom Millerom. I domaćin i gosti izrazili su zadovoljstvo iskrenim i otvorenim razgovorima ali o detaljima sastanka nisu željeli govoriti osobito prije nego li se dvojica ambasadora sastanu s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom. Tomac je kazao kako su analizirani odnosi Hrvatske i BiH, te da je istaknuto da se dijalogom potraži izlaz iz sadašnjih teškoća u susjednoj državi nastalih nakon održavanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. Naglasio je kako se suglasio s američkim veleposlanicima o mogućim rješenjima a da će se o njima detaljnije govoriti naknadno.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je, pak, priopćeno, da je ministar Picula upoznao sugovornike s hrvatskim stajalištima i najavio da će hrvatska Vlada ponuditi usluge u pronalaženju zadovoljavajućeg rješenja za trenutačnu konfliktnu siutaciju. Istaknuo je da Hrvatska izražava žaljenje i osudu odluka HNS-a, naglasivši da se treba ispitati svaka mogućnost za obnovu dijaloga kako se situacija u BiH ne bi dodatno zaoštravala.

»Poruka koju smo dobili od Zdravka Tomca i ministra Tonina Picule potpuno je u skladu sa stavom hrvatskog premijera Ivice Račana o tome da ih žalosti i zabrinjava potez vodstva HDZ-a u BiH«, istaknuo je za Vjesnik neimenovani američki diplomatski izvor u Zagrebu. Očito je da i vrh HDZ-a u BiH ne brine o interesima bosanskih Hrvata, već o vlastitim interesima, istaknuo je taj američki diplomat dodavši da u zajedničkim institucijama BiH te u vrhu Federacije BiH postoje ugledni hrvatski predstavnici umjerenije političke opcije.

Razgovor američkih predstavnika i hrvatskih dužnosnika upriličen je kako bi se »pronašli načini da se odgovori na izazove koji u BiH stoje pred međunarodnom zajednicom«, nastavio je on. »S hrvatskim je partnerima postignuta suglasnost« o temeljnim načelima funkcioniranja daytonske BiH, pridodao je on, naglasivši da su »razgovori s hrvatskim dužnosnicima protekli konstruktivno«. Američki će diplomati u Zagrebu i idućih dana biti u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima, ali ne planiraju skore službene sastanke na kojima bi se razgovaralo o toj problematici.

Na upit jesu li dogovorene kakve konkretne mjere za sređivanje situacije među bosanskim Hrvatima, odgovorio nam je da se »proučava globalna strategija te specifične taktike kako bi se situacija u BiH držala pod kontrolom«, ne mogavši precizirati koji se konkretni potezi predviđaju. (V. Drezga/ G. Jureško/Hina)