Večernji list: 07. 03. 2001.

ZAPAD SE GODINAMA OGLUŠIVAO NA UPOZORENJA DA ĆE SE RATNO ŽARIŠTE PROŠIRITI NA MAKEDONIJU

Britanski analitičari najavljuju novi balkanski rat

"Topništvo ponovo grmi Balkanom" zlokobno upozorava jučerašnji Independent na oružani sukob u Makedoniji, koji se, kako tvrdi isti list, proširio iz Tanuševaca na šire područje Makedonije. Svi britanski analitičari koji prate balkansku krizu jednoglasno najavljuju "realnu mogućnost novoga balkanskog rata". Osobito snažan odjek na Zapadu izazvala je bugarska ponuda vojne pomoći Makedoniji.

The Guardian ocjenjuje kako je bugarska ponuda "vjerojatno dobronamjerna", ali je "zabrinjavajuća", kao i upozorenja Grčke da je situacija u Makedoniji "eksplozivna". Grčka, koja je tijekom intervencije protiv SRJ kočila Nato, sada traži od njega "odlučnu akciju" protiv Albanaca. Albanci su, kao "zajednički neprijatelj", glavni razlog što je jugoslavenski predsjednik Koštunica uputio "izraze razumijevanja" Makedoniji.

Daily Telegraph podsjeća kako su se Grčka, Srbija i Bugarska kroz povijest otimale za makedonska područja. Sukob albanskih pobunjenika i makedonske vojske zato može lako postati "podloga" novog "pan-balkanskog rata", smatra analitičar Daily Telegrapha. Dok Independent ističe kako je Makedonija godinama upozoravala velike sile na opasnost da se ratno žarište Balkana proširi i na Makedoniju, ali je Zapad ignorirao ta upozorenja. Sada makedonska briga postaje međunarodna glavobolja. The Guardian također smatra da je jedan od glavnih uzroka za širenje krize na Balkanu to što ne postoji konsenzus među "političkim gospodarima" Natoa o tome kakvo bi trebalo biti konačno rješenje za Kosovo. Međutim, ni Guardianovu analitičaru kompas ne radi najbolje, te proglašava "važnom" kritiku ruskoga predsjednika Putina, koji Natou pripisuje odgovornost za razbuktavanje novog sukoba na Balkanu, jer da je to skrivio "miješajući se u unutarnje stvari suverenih zemalja".

LONDON Željko Toth