Jutarnji list: 08. 03. 2001.

SAD Kongresno Povjerenstvo za sigurnost i suradnju u Europi negativno o vlasti u SRJ

Predloženo da SAD uskrati pomoć SRJ

Iz Washingtona Damir Bebić

Srbija nije ispunila tražene uvjete američkog Kongresa i stoga ne bi trebala dobiti američku pomoć od stotinu miliijuna dolara, zaključak je skupa održanog u utorak pred kongresnim Povjerenstvom za sigurnost i suradnju u Europi.

Nakon smjene Slobodana Miloševića s vlasti američki Kongres donio je zakon kojim će Washington uputiti znatnu financijsku pomoć Srbiji ako se do 31. ožujka ocijeni da je Beograd uspostavio vladavinu zakona, da je prekinuo s podrškom nacionalistima u Republici Srpskoj te da surađuje s Haaškim sudom. Međutim, svi sugovornici na kongresnoj raspravi na Capitol Hillu, osim jugoslavenskog ambasadora u SAD-u Milana Protića, kategorično su utvrdili da niti jedan od navedenih preduvjeta nije ispunjen. Suradnja s Tribunalom ne postoji, istaknuto je, jer Beograd u Haag još nije izručio nijednu od više desetaka osoba koje se osumnjičene da su počinile ratne zločine, a na jugoslavenskom su teritoriju.

Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir istaknuo je da Jugoslavija danas ne ispunjava niti jedan od američkih zahtjeva. Međutim, izrazio je kako vjeruje da još ima dovoljno vremena da se jugoslavenske vlasti odlučnim potezima kvalificiraju za američku financijsku pomoć.

Ako se Beograd, pak, ogluši na američke zahtjeve, opcije koje stoje na raspolaganju Bushovoj adminstraciji su ograničene, zaključio je Serwer. Taj ugledni američki analitičar za Balkan smatra da bi u krajnjem slučaju Washington mogao preusmjeriti svoju pomoć i dati je nevladinim organizacijama, suprotstaviti se članstvu Jugoslavije u Svjetskoj banci te prestati s protivljenjem proglašavanju neovisnosti Crne Gore. Nina Bang-Jensen, izvršna, direktorica nevladine organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu, upozorila je da bi davanje američke financijske pomoći Srbiji, unatoč neispunjavanju traženih preduvjeta, moglo imati teške posljedice na reformu i stabilnost u Srbiji te u široj regiji.

Mnogi u Washingtonu zabrinuti su da bi presnažan pritisak na Beograd, kad je riječ o pitanju suradnje s Haaškim sudom, mogao potaknuti porast popularnosti nacionalista i ugroziti reformatore, ali naša istraživanja pokazuju upravo suprotno, rekla je Nina Bang-Jensen. Pred članovima kongresnog Povjerenstva za sigurnost i suradnju u Europi ona je izjavila da je aktualna hrvatska vlast preuzela istinski politički rizik kako bi ispunila zahtjev za suradnjom s Haagom.