Novi list: 08. 03. 2001.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: RASPRAVA O TOME TKO MOŽE ZASTUPATI HSP

I Paraga i Đapić uvjereni da su legalni predsjednici HSP-a

ZAGREB - U prostorijama Ministarstva pravosuđa održana je jučer rasprava kojom je de facto obnovljen postupak što ga je inicirao Dobroslav Paraga zahtijevajući poništenje odluke bivšeg Ministarstva uprave iz 1993. godine o promjeni ovlaštene osobe za zastupanje HSP-a. Tim je rješenjem u registar političkih stranaka kao ovlaštena osoba, sukladno odlukama Izvanrednog sabora HSP-a u Kutini 12. kolovoza 1993., imenovan Anto Đapić.

Nakon rasprave, obje su zainteresirane strane bile optimistične u pogledu ishoda postupka. “Do ovog i nije trebalo doći jer je odavno sve kristalno jasno. No, dobro je da će se javnost upoznati sa svim relevantnim činjenicama, a one govore da je Sabor u Kutini bio potpuno legitiman i legalan. Druga strana stalno diže halabuku i služi se fabriciranim dokumentima, međutim stranački statut i zakoni idu nama u prilog”, izjavio je Anto Đapić, predsjednik HSP-a dodajući kako mirno očekuje rješenje obnovljenog postupka.

I Paraga je uvjeren da je kao pobjednik izašao iz petosatne izmjene argumenata i protuargumenata. Ovakvu je raspravu s nestrpljenjem iščekivao gotovo osam godina i misli da je danas napokon došlo vrijeme da mu se HSP vrati. “Sve što se događalo 1993. bilo je nelegalno”, zaključio je Paraga, a njegov je odvjetnik Branko Šerić napomenuo da se radilo o jedinstvenom primjeru rasprave i da ga uzima kao dragocjeno iskustvo.

Pomoćnik ministra pravosuđa, Slobodan Ljubišić nije o nagovijestio u kojem će se roku donijeti odluka, ali je zajamčio da se na nju neće čekati osam godina. Zanimljivo, Šerić je zatražio da ona svakako bude objavljena prije sjednice Zastupničkog doma na kojoj će na dnevnom redu biti ustavne promjene. Nije precizirao razloge.

Voditeljica postupka Ljiljana Masnec, službenica Ministarstva pravosuđa, neizravno mu je dala za pravo. Konstatirala je da predsjednik HSP-a Paraga nije obavljao svoju zakonsku obvezu obavještavanja Ministarstva o promjenama u tijelima stranke. Oni su zato raspolagali jedino spiskom članova predsjedništva izabranog još 1991, na prvom saboru HSP-a. Paraga je, čini se uzaludno, iznosio da zbog ratnih prilika nije učinio spomenuto. Pa svi su znali da je potpredsjednik stranke Ante Paradžik ubijen”, branio se Paraga.

D. CIGLENEČKI