Večernji list: 08. 03. 2001.

POD OPTUŽBOM ZA DJELOVANJE PROTIV DAYTONSKOG SPORAZUMA I USTAVA BiH

Petritsch smijenio Jelavića sa svih funkcija

Jelavića će u Predsjedništvu BiH zamijeniti M. Ljubić

SARAJEVO - Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch smijenio je sinoć Antu Jelavića s dužnosti hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i svih drugih funkcija koje je obavljao, uključujući i funkciju predsjednika HDZ-a BiH. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Sarajevu Petrisch je dodao da je smjenio i trojicu drugih visokih dužnosnika HDZ-a, koji su zauzeli istaknuta mjesta u hrvatskoj samoupravi uspostavljenoj na zasjedanju Hrvatskoga narodnog sabora u Mostaru.

Prema njegovoj odluci Ante Jelavić, Ivo Andrić Lužanski, Zdravko Batinić i Marko Tokić neće ubuduće moći biti ni na jednoj javnoj ili stranačkoj dužnost.

- Ova smjena je prouzročena njihovim nastojanjem da potkopaju Ustav BiH - rekao je Petritsch obznanjujući svoju odluku.

Petritsch je dodao da Jelavić i njegovi suradnici već dulje djeluju protiv Mirovnog sporazuma u Daytonu i da je glavni cilj njihova djelovanja vlastita korist.

- Ante Jelavić zainteresiraniji je za neke kriminalne elemente u HDZ-u nego za hrvatski narod u BiH - rekao je Petritsch dodavši da ova odluka nije usmjerena protiv bosanskohercegovačkih Hrvata.

Petritsch je kratko kazao kako postoji zakon koji regulira način zamjene člana Predsjedništva BiH. Po tom zakonu, privremeni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda trebao bi biti dopredsjedatelj Zastupničkog doma državnog parlamenta, a to je trenutačno Jelavićev strančki kolega Mariofil Ljubić.

U izjavi za HTV Petritsch je rekao kako neće biti gospodarskih niti drugih sankcija protiv hrvatskog naroda u BiH.

Američka vlada podržala je jučer odluku Visokog predstavnika za BiH. Američko veleposlanstvo u Sarajevu dodatno je istaknulo kako će međunarodna zajednica nastaviti poduzimati napore čiji je cilj osigurati zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH a pri tom će biti otvorena vrata suradnji sa svim zakonitim predstavnicima Hrvata.

Dejan Jazvić

ANTE JELAVIĆ:

"Najbolji potez za Dayton i građansku državu"

SARAJEVO, MOSTAR - Ante Jelavić nije nakon obznanjivanja Petritscheve odluke želio komentirati svoju smjenu, ali je nekoliko sati prije nego što je ona obznanjena ironično kazao da bi takva odluka bila "najbolji potez za provedbu Daytonskog sporazuma i stvaranje samoodržive građanske države".

Također je kazao da od hrvatskoga naroda ne treba očekivati nikakve incidente te izrazio nadu da će BiH jednoga dana ipak biti država triju ravnopravnih naroda.

Marko Tokić je izjavio da Petritscheve odluke "učvršćuju hrvatsku samoupravu". (dja, zk)

REAKCIJE HRVATSKIH POLITIČARA NA PETRITSCHEVU SMJENU JELAVIĆA

Račan: Bojali smo se ovakva razvoja događaja

- Pribojavali smo se ovakva razvoja događaja. Upozoravali smo vodstvo HDZ-a da u ovoj osjetljivoj situaciji ne pribjegava ishitrenim odlukama. Nažalost, do njih je došlo na skupu u Mostaru i Međunarodna zajednica je reagirala na ovaj način - komentirao je sinoć smjenu Jelavića i suradnika premijer Ivica Račan.

Na novinarsko pitanje odgovorio je kako Vlada na današnjoj sjednici u Rijeci neće raspravljati o situaciji u BiH, jer ima tematsku sjednicu i obvezna je učiniti sve da građani bolje žive, da osigura jače funkcioniranje lokalne samouprave.

Hrvatska Vlada i šestorka upozoravale su organizatore skupa u Mostaru da ne pokušavaju donositi ekstremne odluke na brzinu. Hrvatska vlast pokušat će tražiti trajna rješenja u kojima će interesi hrvatskog naroda biti zaštićeni - rekao je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić.

Stvaranje hrvatske samouprave potez je koji Međunarodna zajednica ne može tolerirati. Dijalogom treba riješiti sve probleme, rekao je potpredsjednik Sabora dr. Zdravko Tomac.

- Jelavića može smijeniti samo onaj tko ga je izabrao, a to je hrvatski narod - kazao je HDZ-ov zastupnik Milan Kovač.

- Ovo udaljava sve strane od razgovora i mislim da tako problem čini većim nego što je bio - rekla je glavna tajnica HSLS-a i zastupnica Dorica Nikolić.

- Sve ovo što se u zadnjih 15 dana događalo u BiH nije bilo ništa drugo nego najgrublja provokacija Međunarodne zajednice od pojedinaca koji su si umislili da su još u 1992. i da mogu egzistirati atributi Herceg Bosne, ocijenio je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

Zbog smjene Jelavića ne treba stradati hrvatski narod u BiH - rekao je čelnik LS-a dr. Zlatko Kramarić.

- Petritsch ovim potezom dokazuje da nije dorastao situaciji. Nadamo se da će se hrvatski narod, mirnim i demokratskim putem izboriti da bude suveren u BiH - kazao je predsjednik HSP-a Anto Đapić. (I. K.)

HRVATSKA VLADA U PRIPREMI RJEŠENJA ZA KRIZU U BiH

Međunarodna zajednica preuzet će hrvatske prijedloge kao svoje

- Razgovaramo o različitim idejama o tome što se može učiniti u BiH kako bi bila stabilna država u kojoj su, do čega je hrvatskoj Vladi iznimno stalo, sva tri naroda ravnopravna na cijelom teritoriju. No, o konkretnim bi prijedlozima bilo neozbiljno govoriti prije razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice. Koliko sam vidio, ni kolega Budiša nije govorio detaljno, već više ugrubo ocrtao jednu ideju o razrješenju krize u BiH - komentirao je jučer premijer Ivica Račan ideju s kojom je u javnost izišao njegov koalicijski partner Dražen Budiša.

Račan je rekao da su razvoj događaja u BiH i odluke Hrvatskoga narodnog sabora iz Mostara nametnuli njemu i Vladi zadatak zbog kojeg su u stranu morali staviti mnoge probleme koji su bitni građanima RH.

Račan je u već u utorak poslije podne, kako doznajemo iz Vladinih krugova, imao polusatni telefonski razgovor s Wolfgangom Petritschem. Zanimljivo je da je među Račanovim prvim vanjskopolitičkim kontaktima prošle godine, nakon što je preuzeo vlast, bio je upravo onaj s Petritschem. Već tada je Račan iznio ideju o kantonizaciji BiH. Za koji dan javnost bi mogla biti upoznata i s detaljima.

Formalno još nije pokrenuta inicijativa za održavanjem međunarodne konferencije o stanju u BiH, no intenzivne pripreme za širim sastankom u tijeku su. Dio dih kontakata na razini stranih diplomata obavlja vanjskopolitički ministar Tonino Picula. Premijer Račan u iduća će dva dana kontaktirati s predstavnicima Europske komisije (razgovarati bi navodno trebao s Javierom Solanom), s predstavnicima HDZ-a BiH, odnosno s Jelavićem, s drugim stranakama i dužnosnicima BiH, te s predstavnicima OESS-a. Rezultati tih kontakata detaljnije će se možda znati u petak.

Prema nekim informacijama, sazivanje međunarodne konferencije jedna je od hrvatskih inicijativa, koju bi kao svoju preuzela međunarodna zajednica. Iz istih krugova doznajemo da je međunarodna zajednica spremna i neke druge hrvatske inicijative koje idu k smirivanju napetosti preuzeti kao svoje jer se procjenjuje da bi to bilo djelotvornije. Doznajemo i da su američki veleposlanici u BiH i Hrvatskoj za razgovora s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Sabora dr. Zdravkom Tomcem uzeli njegovo pismo upućeno predsjedniku Parlamentarne skupštine OESS-a kao moguću platformu rješavanja trenutačne situacije. (dk, dđ, mlš)